Председателят на Общинския съвет в Пловдив Савина Петкова връчи Орфеев венец на пловдивския писател, поет и журналист Александър Секулов - наградата за съвременна поезия. Другият голям победител е Иво Рафаилов, на когото бе връчена наградата „Златна четка“ за най-добро художествено оформление на книга. Наградата му беше връчена от Александър Държиков, зам.-кмет на Пловдив. Йордан Велчев пък изненадващо получи извънредна награда от меценат, пожелал анонимност, който останал впечатлен от тритомника на големия писател "Балканският човек". Тя му беше връчена от Божана Апостолова - създател и съучредител на инициативите “Пловдив чете”.

Това стана по време на официалното откриване на тазгодишното издание на фестивала „Пловдив чете“ на Античния театър в Пловдив, което тече в момента.

Празникът стартира с изпълнения на фолклорен ансамбъл „Иглика” с ръководител Венцислава Еленска. После на сцената излезе група „Фондацията”. Церемонията се води от Николай Колев от сутрешния блок на БНТ.

Повече от  40 български издателства ще предложат най-интересните си заглавия в Алея на книгата Пловдив от днес. Отново на площад „Централен“ бяха разположени 14 шатри, пълни с хубава българска и чуждестранна литература. За първа година ще бъде изграден и специален Литературен кът „Пловдив чете” към Алея на книгата. В часовете от 17.30, 18.30 и 19.30 от 13 до 16 юни ще тече литературна програма, която се организира съвместно с Асоциация „Българска книга“. По традиция се очаква повечето издателства да продават книгите с отстъпка. 

Откриването на Алеята беше в 18 часа с музикална програма с участието на Биг Бенд Пловдив с диригент Николай Гешев, талантите Ива Ичевска и Валентин Илиев от Арт Войс Център.