Децата ще се превърнат в главните герои на 17-ото издание на литературния фестивал „Пловдив чете“ от 10 до 16 юни.  Множество събития, които са продължение на приключилия вече „Малкият Пловдив чете“, ще доставят им доставят радост, но най-вълнуваща ще бъде срещата с носителя на литературния Оскар за деца – наградата „Астрид Линдгрен“, Хюс Кайер.

Великият холандец, чийто роман „Книгата на всички неща“ е по-четена от „Малкият принц“ в родината му, ще се срещне с публиката на 12 юни от 17.30 часа в Камерната зала на Драматичния театър.

Специално за събитието организаторите на „Пловдив чете“ от издателска къща „Жанет 45“ ще представи на българския книжен пазар и друга книга на Кайер – „Черните камъни“.

Насочихме усилията си към децата, защото книгата е тази, която ще ги превърне в активни граждани и ще им даде сила да отстояват правото си на по-добро бъдеще. През последните четири месеца Гергана Георгиева от екипа ми обикаляше пловдивските училища с писателите за среща с децата ни. Те вече са запалени в любовта към книгата, каза организаторът – поетесата Божана Апостолова.

Тя подчерта, че и тази година благодарение на фестивала и на активната подкрепа на Министерство на културата ще бъдат закупен книги за 10 000 лева, които след това ще бъдат раздадени на читалищните библиотеки под тепетата.

Благодарен съм, че сме част от този фестивал. От февруари нашите специалисти са по училищата заедно със сътрудниците на „Младият Пловдив чете“. Правим го с ясното съзнание, че ако няма малки читатели, няма да има и големи. Смятам, че книгата вече е фактор сред децата на Пловдив, а една от основните причини е точно науморната работа на екипа на „Жанет 45“, каза и директорът на Народната библиотека „Иван Вазов“ Димитър Минев.

Наред с множеството литературни срещи, ателиета, обучения и дискусии за първи път в рамките на „Пловдив чете“ ще се проведе и лятната читалня на открито в Цар-Симеоновата градина. По време на фестивала под тепетата пристигат 150 деца от цяла България, които ще се съберат на среща на мрежата от читателски клубове „Бисерче вълшебно“.

По време на форума в града ще се събират книги и за друга инициатива на организаторите от „Жанет 45“ – пътуващите сандъчета на „Пловдив чете“. След като се оформят 10 такива, те ще тръгнат на пътешествие между училища, читалища и градини, за да имат повече деца достъп до интересни книги.

Фестивалът започва още на 10 юни, ден преди официалнотото откриване. То е на 11-и от 20 часа на Античния театър с концерт на Теодосий Спасов, Орлин Павлов, Мирослава Кацарова, Александър Леков, Младен Димитров и струнен квартет в състав Антоанина Юрганджиева, Деница Димова, Ивелина Христова, Мария Ванкова. Там ще бъдат връчени и традиционните призове „Орфеев венец“ за високи постижения в съвременната поезия, и „Златна четка“ – за най-добро художествено оформление на книга. Призовете ще бъдат връчени с участието на министъра на културата Боил Банов.

В следващите дни пловдивчани и гостите на града ще имат възможността да избират измежду 35 събития.  По време на фестивала издателство „Жанет 45“ ще отбележи 30-годишнината си с една вечер с поезията на Божана Апостолова и приятели на 12 юни от 19 часа в Драматичния театър.

Ще бъдат представени и книги и албуми, свързани с Пловдив – „Пловдив – древен и жив“ и „Пловдивска хроника“ на Никола Алваджиев.

Ще има срещи с писателите Тильо Тилев, Иван Желязков, Елена Хайтова, Татяна Попова, Нели Маргаритова, Маргарита Петкова, Костадин Филипов, Петя Александрова, Добромир Банев, Георги Тенев, Петя Кокудева, Георги Мишев, Марин Бодаков, Петър Денчев, Невена Митрополитска, Тодор Терзиев и много други поети, илюстратори, преводачи.

Заедно с Хюс Кайер под тепетата пристигат и други чужди творци – румънският автор Варужан Восгасян и испанецът Маркос Хиралт Торенте.

Събитията ще бъдат из целия град – от НБ „Иван Вазов“ до къщите в Стария град.

В рамките на фестивала ще бъдат представени две интересни инсталации. Рене Карабаш ще представи „Писма на Омар до бъдещата му съпруга“ в Капана – интересно съчетание от текст и глас, а на Австрийския павилион FLUCA виртуозният аудиовизуален артист Петко Танчев ще представи проекта си „Забравени.те думи“.

По време на фестивала ще бъдат връчени и традиционните национални награди за книгоиздаване „Христо Г. Данов“, ще има изложби, литературни пътешествия, театър.

На Малката главна ще разпъне шатрите си и традиционната Алея на книгата с участието на близо 30 издателства, които ще предлагат най-интересните си заглавия с отстъпка.