Романът на Йордан Радичков "Ноев ковчег" ще бъде представен в Столична библиотека. Книгата се е утвърдила като безспорна кулминация в творчеството на автора. Новото издание е по повод 90 години от рождението на любимия на поколения българи писател. Събитието ще се състои от 18:30 ч. в изложбената зала на Библиотеката на площад "Славейков".

Представянето на ще бъде придружено от изложба с илюстрации по текстовете от книгата. Рисунките са дело на Ива Димитрова. Художничката която има натрупан опит с творчеството на Радичков, благодарение на труда си по кориците на сборника му с разкази "Свирепо настроение", както и романа му "Прашка". Изложбата ще може да бъде разгледана до 30 септември.

За "Ноев ковчег" ще говори проф. Маргарита Младенова, която е работила съвместно с автора. В края на 2018 г. тя представи своя прочит върху фрагменти от творчеството на Радичков, събрани в спектакъла "Луда трева".

"И тъй, нагърбвам се със задачата да продължа по-нататък, като започна отново да сковавам бедния плавателен съд и лека-полека да пълня трюма му. Нямам никакви шансове за успех, но при всеки случай си казвам окуражително: „Хайде, удавнико, на добър час!" Все пак е по-добре да се удавим в океана, отколкото да се удавим на сушата!"

С тези встъпителни думи на "Ноев ковчег" от 1987 г. Йордан Радичков кани читателя на едно изключително литературно пътешествие в дебрите на вселената и човешката душа. В своя "беден плавателен съд" писателят приютява всичко, което вдъхновява и тревожи неговата душа, за да може то да оцелее след потопа на битието.

След излизането си "Ноев ковчег" е определена като голямата книга на писателя.