Премиера на третото издание на книгата "Българското опълчение в Освободителната Руско-турска война 1877-1878" на Стефан Кисов ще се състои в Пловдив. Книгата ще бъде отново в ръцете на българския читател 115 години след последното си издание, съобщи бизнесменът и спомоществовател Любозар Фратев. Той отбеляза още, че това се случва в навечерието на отбелязването на 140 годишнина от боевете за Стара Загора и Шипка. Книгата ще бъде представена от 12:00 часа в Регионален исторически музей – зала „Съединение“, пише Дарик.

Авторът Стефан Кисов е военен деец, полковник. Произхожда от семейство на преселници българи от Елена. Завършва Одеското пехотно военно училище (1876) и участва като доброволец в Сръбско-турската война (1876). Командир е на 3-та рота от 2-ри батальон на руско-българската бригада. Проявява голяма храброст в боевете. Награден е със сръбски медал за храброст.

По време на Руско-турската война (1877 – 1878) участва в Българското опълчение. Командир на рота от III-а Опълченска дружина. Военно звание – прапоршик. Отличава се в сраженията срещу турските войски при Стара Загора и връх Шипка. Участва и при разбиването на черкезките и башибозушките сили при с. Садово и с. Кадърфакли. Кисов е един от спасителите на Самарското знаме. Награден с руски орден „Св. Владимир“, IV степен.