Лятото е сезонът, когато се наслаждаваме на почивката и свободното време, а четенето на книги често е едно от най-предпочитаните ни занимания. Във времена, когато възможностите за развлечения са безбройни, книгите продължават да привличат вниманието и въображението на милиони хора.

Тази година, най-новите и най-интересните заглавия покориха пазара на книгите и вдъхновиха множество читатели. От заплетени трилъри до вълнуващи любовни истории, това лято се отличава с неподражаемо разнообразие и качество на книжните издания.

Няма как да минем без класация на най-четените и търсени заглавия.

Най-продавани: 

1.      "Времеубежище" – Георги Господинов трето издание

2.      "Глюкозната революция" - Джеси Инчауспе

3.      "Истории от ръчния багаж" – Георги Милков

4.      "Богат татко, беден татко" - Робърт Т. Кийосаки

5.      "Вятърът знае името ми" – Исабел Алиенде

6.      "Лейди Гергана 3" - Цветелина Цветкова

7.      Лили Иванова - Моят личен дневник

8.     "Играта" – Ви Кийланд

9.     "Ривиерата на Шанел" - Ан де Кърси

10.   Енциклопедия лечебни растения

И тъй като началото на отпускарският сезон съвпадна и с едно много знаково събитие в културния живот под тепетата, а именно „Пловдив чете“, няма как да не споменем и мненията на издателствата и техните фаворити.

Лятото и предстоящите почивки са особен повод родителите да избират четивата за децата си

Изключително предпочитани са книгите хибриди за най-малките. Освен красивите илюстрации, предлагат и звук, като например – „Горският оркестър свири Моцарт“ на издателство Фют.

Изключително популярни са и детективските ….. насочени към тийнейджърите. Много предпочитани са и раннообразователните хибридни книжки като „Любознателни пръсти“ – казва Роза Тодорова.

Един от най-търсените автори на издателство Вакон е Иво Иванов. А темите са свързани с разказите на известни пътешественици и добри разказвачи.

Завръщане към класическата илюстрация отбелязват от издателство „Миранда“ и посочват, че книги с рисунки на Вадим Мазаркевич и Владимир Сутеев са сред първенците в тази категория.

Все повече се търсят и класики на големи български писатели като Леда Милева. Абсолютен фаворит на читателската аудитория е „Времеубежище“. Книгата е начело във всички вериги, след като преди повече от месец бе отличена с международната награда „Букър“.

От издателството му „Жанет 45“ отчитат и нарастващ интерес към българските автори като цяло. Ето и някои от техните топ заглавия: „Вулкан“ – Елена Алексиева, „Деветият облак“ – Г. Вълчева, „Петият вагон“ - Христо Карастоянов, „За неизбежното“ – Иван Ланджев, „Звезди под клепачите“  - Николай Терзийски.

От детските автори, по-знаковите имена са Мая Дългъчева, Петя Кукудева, Мария Донева, Иванка Могилска, Джулия Доналдсън.

От издателство "Хермес" пък отличиха следните свои автори като най-продавани:

„Атомни навици“ -  Джеймс Клиър, "Лечителят медиум: Изцеление на щитовидната жлеза" - Антъни Уилям.

Избират се много книги свързани със здраве като цяло и с психология, както класики с твърди корици и колеционерски издания като Шарлот Бронте, Джейн Остин, Доленга Мостович.

Издателство „Колибри“ пък определиха тези автори за своите най-продавани:

„Глюкозената революция“ - Джеси Инчауспе, „Моето семейство и други животни“ - Джералд Даръл, 

"Безкраят в стрък тръстика" -  Ирене Вайехо, Т"Трудни любови" от Итало Калвино.

Издателство „Лисиче“ е насочило своята дейсност към детската аудитория, нали и малчуганите трябва да се развличат през лятото. При тях се наблюдава все по-голямо търсене на англоезична литература.

Доста предпочитани са и книгите с послания, като тези на Евгения Войнова, Нона Кръстникова и Мария Русева.

Остава само да се наславим на любимата си книга на плажа!