Тази вечер от 18 ч. в Литературен салон на читалище „Алеко Константинов – 1954”, Пловдив, бул. „Шести септември” №160, ще се проведе среща-разговор с един от емблематичните български поети - Петър Анастасов.

Той е удостояван с национални награди за поезия и драматургия. Носител е и на наградата „Пловдив” за цялостно творчество.

Автопортрет:  “Роден съм на 27 октомври 1942 година в село Марково, Пловдивско. Завърших 7 клас в родното си село, а след това Руска гимназия и Българска филология в София, където бедността, самотата и неповторимата студентска любов ме приютиха в спасителната къща на поезията.

Оттогава не съм напускал тази къща и непатетично искам да си призная, че тя наистина ме е спасявала нееднократно в негостолюбивите времена на живота ми.

Издал съм няколко поетични книги: Зимна нежност, Тройно огледало, Площад на хълма, Както те обичам, Единствено безсмъртие любов, 40 стихотворения и Този черен бял свят. Написах и няколко пиеси, играни по театралните сцени на страната: Обещай ми светло минало, От сняг помилвана душа, Голям колкото малка ябълка, Четирите посоки на света, Църква за вълци и Живите от мъртвата махала.

По мои сценарии са заснети телевизионните филми Малка промяна в звездите, Командировка за спомен, Оттатък ставаш невидим и дванайсетсерийният телевизионен филм Църква за вълци по мотиви от едноименната пиеса.”