Спорът за най-важните неща в живота с будисткия лама ЧУВА в храм край Улан Батор, столицата на Монголия, е сред най-любопитните моменти в автобиографичната книга на инж. Никола Добрев „Срещи по пътя“.

Премиерата на автобиографичната му книга се състоя вчера вечерта в Камерната зала на Драматичен театър Пловдив. Стотици общественици и културни дейци се наредиха за автограф от автора – ритуалът продължи повече от час. Откъси от книгата прочетоха директорът на театъра Кръстю Кръстев и актьорът Петър Тосков.

Пътят му започва от Асеновград и семейната тютюнева нива в Павелско, където баща му работи като мелничар, и стига до върха на една най-големите металургични компании на Балканите. Изненадващо инж. Добрев се проявява като умел разказвач, и автобиографичната книга е своеобразен калейдоскоп на живота в страната от 1950-те години до наши дни.

В нея той старателно и с тънки детайли описва казармата си в Самоков, студентските години във Висшия Химикотехнологичен иститут (днешният Химикотехнологичен и металургичен университет – ХТМУ) в София, кратката специализация в Института по металургия и електрометалургия на Политехниката в Аахен, Германия, завръщането му в Института по цветни метали и стъпването в комбината, с който ще го свърже съдбата – КЦМ.

В спомените си инж. Добрев не спестява своята гледна точка и към щекотливи моменти като първите миньорски стачки и екологичните протести след 1989 г., тежкото за родната металургия последно десетилетие на ХХ век, приватизацията и последвалото развитие на КЦМ. За тези драматични събития своите впечатления споделиха журналистката Веселина Божилова, Владимир Кисьов и футболната легенда Динко Дерменджиев.

Никола Добрев разказва и своите преживелици по време на пътешествията си из различните континенти, но най-вълнуващи са срещите му с духовници и културни дейци, широката му меценатска дейност в националната и пловдивската култура. Друг любопитен момент са разговорите му с големия писател Николай Хайтов, при един от които той разкрива, че коминът на КЦМ е построен върху бащината му нива.