Пловдивчани доказаха, че любовта към литературата не може да бъде „удавена”. Въпреки дъжда десетки души се събраха пред Австрийския културен павилион в центъра на града за едно от последните събития от програмата на литературния фестивал „Пловдив чете”. С интерес те станаха свидетели на премиерата на книгата „Сляпата Вайша” и „малко вечерно четене” с автора Георги Господинов. Специално участие имаше и Тео Ушев, създател на номинирания за Оскар късометражен филм със същото име.

Пловдивчанка сподели стоплящи сърцето на всеки книголюбител снимки от събитието с кратък коментар – „Когато дъждът не е страшен”. И наистина – в бъдещата Европейската столица на културата любовта към изкуството е силна и това го доказаха всички събития от богатата програма на „Пловдив чете”, който започна на 12 юни и продължи до днес.

Фестивалът, измислен преди цели 18 години от Божана Апостолова – изпълнителен директор на издателство „Жанет 45”, и тази година събра някои от най-големите имена на съвременната българска литература и ги срещна с пловдивските читатели. 40 издателства се включиха в инициативата, а организаторите работиха в колаборация с най-емблематичните средища за литература като Народната библиотека, читалища, клубове и книжарници.

Всички събрани средства от „Пловдив чете” ще отидат във фондовете на читалищата и библиотеката, но въпреки това входът за събитията беше напълно безплатен за посетители. А хората, които изпълниха Античния театър за откриването, както и тези, които посещаваха срещите с авторите или пък си купуваха книги от щандовете пред Пощата, за пореден път доказаха – Пловдив наистина чете.