Проф. Джузепе Консоло ще представи книгата си "Атентатът срещу папата - истинската история" на 12 май от 11 ч. в 6-а аудитория на Ректората на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Той гостува под тепетата по покана на Юридическия факултет. 

Консоло е роден в Неапол, учи право в Катания, където завършва с отличен успех. Започва научната си кариера като асистент в университета в Катания. Получава множество стипендии и национални отличия. Занимава се с морско, международно финансово право и конституционно право. Понастоящем е професор по конституционно право в Университета „Гуидо Карли“ в Рим. Съчетава научните си интереси с практиката като адвокат. 

Правото води проф. Консоло и до италианския парламент - бил е член на италианския Сенат и на Камарата на представителите, по-късно и председател на юридическия съвет на Камарата на представителите. Като парламентарист, отстоява убеждението си, че правото е ценност, в която всички трябва да вярваме. 

Проф. Джузепе Консоло е голям приятел на България и благодарение на него са установени контакти с университети в Италия и много преподаватели имат възможността да изнесат свои лекции там. 

Той е адвокат на Сергей Антонов в процеса срещу него за съучастие в атентата срещу папа Йоан-Павел II през 1981 г. (т.нар. „Българска следа“). 

Сергей Антонов е българин, арестуван и съден за съучастие в атентата срещу папата. Прекарва в ареста над четири години и в крайна сметка е оправдан от италианския съд поради липса на доказателства. Покушението е извършено от турския гражданин Мехмед Али Агджа на 13 май 1981 г. на площад „Св. Петър“ във Ватикана. По това време Сергей Антонов е служител в бюрото на Българска гражданска авиация (БГА) "Балкан" в Рим. Той е задържан на 25 ноември 1982 г. от италианската полиция по обвинение в съучастие на атентатора Али Агджа, който посочва като свои съучастници още двама българи — Желю Василев и Тодор Айвазов, които са служители на посолството на България в Италия, но към този момент се намират в София. 

Антонов не се ползва с дипломатически имунитет, тъй като е държавен служител, но не и дипломат. Следствието, към което той е привлечен, продължава 2 години и 6 месеца. На него Сергей Антонов отрича да е познавал Али Агджа и да е участвал в предполагаемия заговор.