40 издателства ще изложат най-новите си заглавия в 14 шатри на площада пред Централна поща в Литературния салон Пловдив чете. Публиката ще има срещи с писатели, пърформанси, блицинтервюта, литературни четения.

Официален гост на събитието ще бъде турският автор Хасан Еркек, а всяко издателство е избрало да представи себе си чрез най-новия и най-интересен автор, който е издал през последната една година.

Александър Секулов, Георги Господинов, световноизвестният мим Герасим Дишлиев, гръцкия писател Макис Цитас, Милен Русков, сръбският поет Радомир Андрич са малка част от творците, до които ще могат да се докоснат пловдивчани и гости на града в дните на  Пловдив чете. Във фестилава участват и утвърдени творци като Емил Андреев, Здравка Евтимова, Михаил Вешим, Оля Стоянова, Петър Чухов.

Литературната програма започва на 12 юни 2017 г.

Официалното откриване на Фестивала ще стартира с приветствено слово от Министъра на културата Боил Банов на 13 юни, от 19:30 часа на Античния театър. Ще бъдат връчени престижните награди „Орфеев венец“ за най-изявен поет през изминалата година, както и „Златна четка“ за най-добро художествено оформление на книга. Публиката ще се наслади на едни от най-известните хитове на Орлин Горанов и Тони Димитрова.

За поредна година партньори на Литературния фестивал Пловдив чете са Министерство на културата на Република България, Община Пловдив и Асоциация българска книга, а домакин е Издателство Жанет 45.

Фестивалът е част от Календара на културните събития на община Пловдив за 2017 година.