Иво Христов, наричан още и "българският Стивън Кинг", е само на 17 години, но вече има издадени шест книги.

Тийнейджърът започва да пише преди пет години, малко след като му е съобщено, че страда от тежко и много рядко срещано заболяване. Въпреки диагнозите на лекарите, които в началото му дават не повече от 2 седмици живот, той прохожда отново и освен това успява да сбъдне своята мечта, като докосне читателите със своите разкази.

Едва на 12 години, Иво започва да пише първата си книга на пишеща машина, сега вече се готви да издаде седмата поред. Лечението на младия автор е скъпо и това е причината неговите учители и съученици да създадат Facebook страницата "ЖИВОТ ЗА ИВО" в негова помощ.

Амбициозното момче се бори с три агресивни тумора, а скоро му предстои операция на гръбначния стълб за която са събрани средства. Той ще замине на 18 март в Германия, където ще му бъдат направени изследвания за следващите етапи на лечение.

"Докторът е казал, че трябва задължително да се направи изследване на щитовидната жлеза и са ни записали час на 2 април за изследването. А на четвърти сме на ядрено магнитен резонанс и вече оттам нататък това ни е най-тежкият и трудният ден от престоя в Германия, защото ще се разбере всъщност какво се случва с туморите в главата", каза пред TrafficNews.bg Милена Димитрова, майката на Иво.

Никой не може да предположи, че единайсетокласникът има такъв здравословен проблем, който е увредил и слуха му, в момента той чува само с едното ухо на 50%. Близките му се надяват терапиите в Германия да му помогнат не само туморите да се смалят, но и да изчезнат. 

Иво мечтае да следва българска филология, за да може да се развива и като редактор на собствените си книги. Вече има няколко награди като автор. През 2018 талантът получава престижната "Вазова награда", а няколко дни преди това печели признанието "Будителска младежка награда за благородство и доблест".

"Имаше спънки, първата ми редакторка каза, че не мога да пиша, но въпреки това ние издадохме "Приятелите умират заедно" и аз не се отказах", казва Иво" пред TraffocNews.bg

Преди една седмица беше премиерата на втория тираж на "Приятелите умират заедно", написан в обновен вариант - нова корица и два допълнителни разказа. В седемте разказа той споделя за волята, силата да вярваш и да се бориш, за злобата и алчността и техния стремеж да доминират. Сам споделя, че залага повече на мрачни теми, защото е бил близо до смъртта. 

" Не пиша за любовта, защото не мога да кажа нищо за нея. Засега", казва Иво.

Освен негови близки и приятели, на премиерата на последния му сборник от разкази присъстваха популярни родни знаменитости, които четоха избрани откъси от едноименната творба. Актьорите Мариан Бачев и Мариан Вълев, светската журналистка Елизабет Методиева, режисьорът Ники Илиев и младият талант от сериала "Връзки" се качиха на сцената, за да подкрепят Иво.

На събитието освен неговите книги, се продаваха и ръчно бродирани сърчица за 8-ми март, направени от майката на младия талант с цел подпомагане на кампанията "ЖИВОТ ЗА ИВО". Тя сподели пред екипа ни, че средствата от сувенирите й отиват изцяло за неговото лечение и транспорта до Германия.

 "А сумата от продажбата на книгите той сам си ги събира, за да може да издаде следваща книга. Когато издаваше първата си книга нещата бяха страшни. Нямахме финансова възможност, имахме само едното желание и написания ръкопис. Тогава доста хора ни помогнаха, за да може мечтата му да се сбъдне", казва майката на Иво пред TrafficNews.bg.

Може да научите повече за Иво Христов във Facebook страницата на благотворителната кампания в негова помощ.

Ако искате и имате възможност може да помогнете на семейството :

Дарителска банкова сметка:

BG47BPBI79404078032501 – Иво Ивов Христов

Pay Pal: milena_dimitrova74@abv.bg – Милена Димитрова (майка на Иво) 

Тел. номер на майката : 0897268834