Декември е! Време за уют, вкусотии и топлина. Затова ви представяме едно предложение, с което да се позабавляват у дома, когато студеното време навън не си позволява да излизате. Запълнете свободното си време с направата на тези вкусни мъфини с тиква и мед. Ето как:
Необходими съставки:
- тиква 300 грама
- яйца 2 броя
- олио 1/2 чаена чаша
- мед 1/2 чаена чаша
- брашно 2 чаени чаши
- орехи 30 грама
- стафиди 30 грама
- бакпулвер 2 чаени лъжици
- ванилии 2 броя
- канела 1/2 чаена лъжица
Начин на приготвяне:
Първата стъпка от рецептата за мъфини с тиква и мед е подготовката на тиквата. Борбата с тиквата е безмилостно жестока! Първо трябва да бъде разрязана, после трябва да се почисти от семките, след това да се обели, а накрая да се нареже на парчета. За голяма радост на любителите на тиква, по пазарите, а и в някои магазини, вече се предлага почистена тиква на парчета. След като вече имате почистени парчета тиква ги сложете в тенджера с около 1 чаена чаша вода и варете докато тиквата е напълно сварена и е станала съвсем мека. Отцедете добре от водата, тъй като в противен случай мъфините няма да могат да се изпечат добре и ще останат кашкави.Сварената тиква настържете, или пюрирайте 1 чаена чаша.
С миксер, или с тел разбийте добре яйцата (предварително извадени от хладилника и постояли на стайна температура) и олиото в голяма купа. Добавете разтопения мед и разбийте отново.Пресейте брашното със сито. Добавете към него бакпулвера, канелата , ванилията и солта. Малко по малко изсипете сместа с брашното към тази с яйцата, като отново разбивате с миксер. Накрая добавете настърганата тиква, стафидите и дребно нарязаните орехи и разбъркайте добре с лъжица.
Готовата смес за мъфините с тиква изсипете в предварително подготвената форма за мъфини. Във всяко гнездо на формата за мъфини сложете по една хартиена кошничка, а във всяка от кошничките изсипвате от сместа. Но не ги пълните догоре, а до ¾, за да не прелеят мъфините при печенето.
Печете мъфините с тиква в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 30-35 минути. За да сте сигурни, че мъфините са изпечени е най-добре да пробвате в клечка за зъби. Ако след като ги бучнете клечката остане чиста и нищо не залепне по нея, значи мъфините са готови!
Съвет: Същата смес можете да използвате и за приготвянето на кекс с тиква. За неговото изпичане ще е нужно малко повече време, като е най-добре да го пробвате с клечка, за да не остане кексът с тиква суров.
Още от категорията
Есенна рецепта за спагети със сос от тиква