Случай на починало бебе след катастрофа влезе в пловдивския Апелативен съд. Родителите са подали жалба до магистратите, след като прокуратурата в Хасково са прекратили досъдебно производство, свързано със смъртта.

Бебето е родено мъртво, няколко часа, след като майката и бащата са претърпели катастрофа.

В първите часове на 2020 година, малко след 00.30 часа, жената пътувала с приятеля си в лек автомобил, шофиран от мъжа. Действието се развива на кръстовище в Хасково, при което друг автомобил отнема предимството на двойката и се стига до ПТП. Двамата живеели на съпружески начала и очаквали дете.

Бременността на жената била напреднала, като терминът за раждане бил определен за края на месец януари. Бременността ѝ протичала съвсем нормално.

В следствие на удара родилката получила мозъчно сътресение и имала две счупени ребра. На място пристигнала линейка, а бременната жена била отведена в АГ отделението в Хасково. Дежурен в новогодишната нощ бил лекар-специализант, който веднага прегледал пострадалата. Констатирал изтичане на околоплодни води, без кървене.

След множество консултации с други специалисти, разговори с началника и направени допълни изследвания и терапии, около 6 часа сутринта тоновете на бебето започнали да стават неритмични. След пореден разговор по телефона с началника на отделението (същият бил и наблюдаващ бременността на жената), в който лекарят-специализант му казал за състоянието на бебето, той съобщил, че тръгва към болницата и наредил при нова промяна на показателите веднага да се свика екип за секцио.

След пристигането му и последвал преглед, веднага било назначено спешно секцио, което било извършено около 8 часа сутринта. За съжаление плодът бил мъртъв в следствие на хематоми и отлепяне на матката.

За случаят е била уведомена прокуратурата, образувано било досъдебно производство. Назначена била петорна съдебномедицинска експертиза, според която причина за смъртта на плода е „антепартална асфиксия” в резултат от травматично отлепване на плацентата, основна роля за което са изиграли получените при ПТП травматични наранявания – контузията в областта на корема и счупването на седмо и осмо ребро, форсирали нарушаването на плацентарния кръвоток и нормалното снабдяване на мозъка с кислород, което е довело до смъртта на плода.

Експертизата е приела, че вътреутробната асфиксия е настъпила поради забавяне на решението за извършване на секцио, като състоянието на пациентката е било абсолютна индикация за предприемане на такова. Като специализант, лекарят не е имал право сам да вземе решение за това.

Експертите са категорични, че при наличните данни за коремна травма при ПТП, и спукан околоплоден мехур, при добри сърдечни тонове, е следвало да се предприеме извършване на секцио, за да не се стигне до отлепване на плацентата като усложнение на коремната травма.

Във времето от приемането на пострадала жена, до извършването на секциото, плодът е можел да бъде спасен.

Въпреки констатациите на лекари и специалисти прокуратурата в Хаскова са прекратили производството. Недоволни от това родителите на бебето са подали жалба за възобновяване на случая до Окръжен съд в Хасково. Щенията им обаче не били удовлетворени.

Мъжът и жената не се примирили. Те продължили борбата си за справедливост, отнасяйки казуса до Апелативен съд - Пловдив. 

Проведено е било заседание, изслушани са били всички страни и са анализирани всички данни и доказателства. Преди дни магистратите излязоха с решение, че действително има необходимост да се преразгледа случая от прокуратурата. 

Според магистратите от Апелативен съд, всички изводи на вещите лица, са неглижирани изцяло от прокурора, като разсъжденията му са в посока за тяхната неприложимост.

След връщане на делото е необходимо прокурорът да прецени необходимостта от провеждане на повторни разпити на свидетелите и задълбочен анализ на всички доказателства и наличните между тях противоречия, като съобрази и заключението на вещите лица.

Снимка: Архив