Пловдивският апелативен съд потвърди определение на Окръжен съд – Пловдив, с което е взета най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо А. М. и го остави в ареста

Срещу него е повдигнато обвинение, за това че на 20 ноември 2023 г. е държал с цел разпространение 168 грама марихуана и 100 грама МДМБ, в съучастие с друго лице, съобщиха от Апелативения съд.

Апелативните съдии подкрепиха изцяло извода на окръжния съд, че са налице основанията на вземане на мярка „задържане под стража“ спрямо А. М. Намират, че е налице обоснованото предположение за съпричастност на обвиняемия към деянието, за което е привлечен към наказателна отговорност. В подкрепа на този извод са събраните гласни, писмени и веществени доказателства. Касае се за умишлено престъпление, което е наказуемо с лишаване от свобода от 5 до 15 години и глоба.

Апелативният съд намира, че предвид обстоятелствата, при които е извършено деянието, че се касае за съучастие, като се вземе предвид вида и количеството на двата наркотика, има реална опасност при една по-лека мярка, обвиняемият да извърши престъпление. А. М. е осъждан за кражби и други престъпления, като е изтърпял последното си наказание лишаване от свобода на 24 март 2022г., а новото престъпление е извършил при условията на опасен рецидив. Има опасност обвиняемият да се укрие с оглед факта, че виждайки полицаите, той е избягал и е задържан след това.

Определението на Апелативния съд е окончателно.