След три отложени заседания,  Стефан Говедарски, който опита да убие съседа си Иван Гълев в Раковски, най-накрая се появи в съдебна зала. Той едва стъпваше, а поведението му бе неадекватно.  От началото на процеса срещу 77-годишният мъж, той е все по болници и здравни заведения.

По време на заседанието бяха  призовани всички свидетели и вещи лица. Ход на процеса бе даден, но до изслушване на свидетелите не се стигна.

Днес в залата на Окръжен съд, защитата на Говедарски представи серия от документи, болнични листове и ТЕЛК-ви решения, в които е описано здравословното състояние на Говедарски. От тях стана ясно, че последният страда от редица заболявания, сред които и психически такива.

След приемане на документацията адвокат Емил Велинов поиска назначаването на комплексна съдебно – медицинска и психиатрична експертиза, като мотив за това бяха медицинските документи, представени в днешното заседание. Защитата заяви, че има сериозни съмнения дали Говедарски разбира случващото се в процеса, както и дали е вменяем.

„Имахте възможност това искане да го направите на фаза разпоредително заседание. Имахте възможност да направите искането си и в предходното заседание, както и да внесете писмено искане. До сега не сте го направили, което ме навява на мисълта, че Говедарски се опитва да шиканира делото”, контрира молбата адвокат Орлин Търновалийски, който представлява простреляния Иван Гълев.

В крайна сметка съдът уважи щенията на Стефан Говедарски и защитата му. Магистратите назначиха съдебно психиатрична и психическа експертиза от три вещи лица. Те трябва да отговорят на въпроса дали Говедарски е вменяем, дали разбира свойствата и значението на процеса и дали може да се защитава. Назначена бе и комплексна експертиза от кардиолог и специалисти по вътрешни болести. Те също трябва да дадат становище, дали Стефан Говедарски може физически да участва в процеса.

Така делото бе отложено за пореден път. На 18 януари 77-годишният фермер ще застане отново пред съда. Ако е вменяем делото ще продължи по същество с разпитите на всички вещи лица и свидетели.

Иван Гълев е конституиран като частен обвинител и граждански ищец. Той е придявил иск към Говедарски за 90 хиляди лева, за причинените му вреди след стрелбата. 77-годишният фермер е стрелял 11 пъти по съседа си в злополучната вечер през 2018 година.

Как се стигна до съдебната сага?

Говедарски  живеел в Раковски, като стопанисвал малка ферма, състояща се от двор и стопански сгради. Там отглеждал крави. Той притежавал разрешително за огнестрелно оръжие – пистолет „ЧЗ – Чешка збрьовка 75В“ и боеприпаси за него. Пострадалият Гълев също живеел в Раковски и отглеждал крави във ферма, близо до тази на обвиняемия. През лятото на 2018 г., между дваматаизбухнал  конфликт, защото Гълев освободил пастира си, който работел и за двамата и започнал сам да извежда на паша животните си.  Не пожелал обаче да вземе кравите на обвиняемия. Говедарски  недоволствал, защото смятал, че Гълев оставял животните да пакостят в района на фермата му. Кравите понякога бутали оградата или влизали в нивата с люцерна. Двамата често си разменяли обидни реплики и се карали.

На 2 октомври 2018 г. Говедарски обърнал няколко ракии. Видял, че по оградата му пак има поражения и предположил, че са от кравите на Иван.  Излязъл от фермата си, като взел със себе си пистолета с 11 патрона в пълнителя. Към 18 часа видял, че Гълев прибира кравите си към своята ферма. Обвиняемият го пресрещнал и му казал, че ще го убие. Извадил от кобура оръжието си и ударил с него два пъти по лицето Иван, като му причинил контузни рани. Фермерът бързо се обърнал и тръгнал да се отдалечава по пътя. Опитвал се да набере тел. 112, за да потърси помощ. В този момент обвиняемият се прицелел с оръжието по него. Стрелял няколко пъти и три пъти го улучил. Макар и прострелян, Гълев продължавал да върви. Тогава обвиняемият решил да го простреля в главата с последния патрон, но не го улучил. Според събраните доказателства по делото, Говедарски  изстрелял 11 патрона. След това тръгнал към своята ферма. Жертвата се строполила на земята, но продължила да набира 112. 

На място пристигнали медицински и полицейски екипи. Пострадалият бил откаран в болницата, където му е оказана спешна лекарска помощ, благодарение на която е спасен животът му. Говедарски бе задържан под  „домашен арест“. Предвиденото от закона наказание за престъплението, в което е обвинен, е от 10 г .до 20 г. „лишаване от свобода“. 

Скандал в съдебна зала! Прострелян фермер ругае, обвинява подсъдим в шикалкавене на делотоМъжът, изпразнил пистолета си в съсед, страдал от тежка депресия