Върховният касационен съд остави в сила решение на Пловдивския апелативен съд, с което е изменена условната присъда на Г. Й. в ефективна в размер на 3 години лишаване от свобода за катастрофа със смъртен случай.  Апелативният съд в съдебно заседание определи да му се отнеме свидетелството за правоуправление на МПС, което до този момент е било на негово разположение.  От катастрофата до заседанието пред въззивния съд  той е извършил нови 21 нарушения на Закона за движение по пътищата, за които е бил санкциониран с фишове и наказателни постановления.

Г. Й. е признат за виновен в това, че на 30.08.2020 г. на третокласен път в посока от село Лозен към град Любимец, при управление на микробус „Форд Транзит“, е нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост причинил смъртта на мотоциклетиста А. М. Подсъдимият Г. Й. многократно бил наказван по административен ред като водач на МПС за извършването на разнообразни нарушения на правилата за движение. На 30 август вечерта той и синът му натоварили две кучета в автомобила и заедно с още двама роднини, тръгнали от селото за град Любимец. Наложило се да спрат. Бащата паркирал микробуса почти напречно на пътно платно и угасил светлините. В това време пострадалият 17-годишен младеж, който карал без да има книжка, се движел по същия път с мотоциклет. Не видял в тъмното, че има спряла кола и се ударил в нея. От силния челен удар момчето изхвърчало на пътя. Починало в линейката на път за болница.

Хасковският окръжен съд осъжда виновника за катастрофата Г. Й. на лишаване от свобода от 3 години, като отлага наказанието за срок от 5 години. Лишава го и от право да управлява МПС за период от 3 години.

Подсъдимият и роднини на пострадалия обжалват присъдата в Пловдивския апелативен съд, който изменя наказанието от условно в ефективно.

Недоволни от новото наказание остават подсъдимият и близки на пострадалия, които обжалват пред ВКС.

Върховните магистрати преценяват, че съдиите от Апелативен съд – Пловдив като въззивна инстанция, са изложили аргументирани съображения, че в настоящия случай липсват многобройни или изключителни смекчаващи отговорността обстоятелства, поради което с основание са заключили, че разпоредбата на чл. 55 НК не може да намери приложение. За личността на дееца следва да се съди и по характеристиките на изпълнение на престъпната деятелност, а в конкретния случай тя сочи на завишена степен на обществена опасност на дееца, като в тази насока правилно са отчетени многобройните нарушения на правилата за движение по пътищата, за които подсъдимият е санкциониран многократно. Това го очертава като системен нарушител, безотговорен и опасен водач както за себе си, така и за околните. За това е неприложимо условното осъждане на водача и той трябва да изтърпи наказанието си ефективно.

Решението на Върховния касационен съд е окончателно.