Върховния касационен съд остави в сила потвърдена от Апелативен съд - Пловдив присъда от 3 години лишаване от свобода за опит за убийство, при превишаване пределите на неизбежната отбрана.

Делото в Пловдивския апелативен съд е образувано по протест на Окръжна прокуратура - Пазарджик и жалби на подсъдимия и частния обвинител.

С присъда, постановена от Пазарджишкия окръжен съд подсъдимият е признат за виновен в това, че на 17 декември 2017 г. в с. Варвара, обл. Пазарджик, при условията на опасен рецидив, е направил опит умишлено да умъртви мъж, като деянието е останало недовършено по независещи от извършителя причини и е извършено при превишаване пределите на неизбежната отбрана, поради което го е осъдил на 3 години лишаване от свобода.

Подсъдимият и още няколко човека замеряли с камъни къщата на пострадалия, за да отмъстят за това, че по-рано същата вечер, собственикът на къщата, в която гостували, ударил един от мъжете, по повод високо пусната музика. Пострадалият и съпругата му излезли да видят какво става и подгонили нападателите, сред които бил и подсъдимият. Посрадалият мъж настигнал подсъдимия и се нахвърлили с юмруци върху него. Вторият носел брадва и ударил с нея пострадалия по главата. Съпругата му и други свидетели видели какво става и извикали „Бърза помощ“. Лекарите спасили живота на пострадалия.

Подсъдимият е осъждан 18 пъти до сега и е извършил опита за убийство в условията на опасен рецидив. Пловдивският апелативен съд  потвърждава тригодишната присъда. Идвамата останали недоволни и обжалвали пред ВКС.

Според върховните съдии жалбите им са допустими, но разгледани по същество са неоснователни.      

Решението на Върховният касационен съд е окончателно и не подлежи на протест и обжалване.