Старши сержант Галин Генчев, който преди няколко месеца се опита да организира въоръжено въстание пред парламента се размина само с глоба. Преди дни Пловдивският военно-окръжен съд е одобрил споразумение военнослужещият да бъде освободен от наказателна отговорност и да заплати глоба от 900 лева. Това е със 100 лева под минималната, определена от закона.

Старши сержант Галин Генчев е дългогодишен служител в авиобаза Крумово. Заеманата от него длъжност е старши авиомеханик на вертолети. Определян е като ценен военен кадър, с голям професионален опит, изпълнителен и стриктен в работата си.

Припомняме, че до ареста му се стигна след подаден сигнал, че е подготвял въстание на жълтите павета, целящо сваляне на правителството. В кориците по делото се казва, че започнал да агитира приятели и колеги да извършват преврат, като организират серия протести пред парламента. Облякъл народна носия и заснел видеоклипове в домашни условия, в които призовавал за участие във въоръжени въстания. Въпросните видеоклипове, където наричал народните представители „поробители”, започнал да разпраща по "вайбър" на военнослужещи и цивилни. Агитирал устно и колегите си в авиобазата в Крумово да се включат в преврата.

На оръжие, братя! Старшина от авиобаза Крумово готвел въстание пред парламента, арестуваха гоОблякъл народна носия, заснел видеоклипове в домашни условия и ги разпратил по вайбър

Първият незаконен протест е трябвало да бъде на 21 януари пред сградата на Народното събрание в София и да бъде мирен. Следващите щели да бъдат въоръжени и да прераснат във всенародно въстание.

При определянето му на мярката за неотклонение старши сержант Галин Генчев е разказал, че искал единствено нещата в държавата да се променят към добро, а не да се изменя насилствено държавния или обществения ред. Споделил пред разследващите, че всичко това било на майтап.

Сред веществените доказателства по делото са цървули, навуща, потури, пояс, риза с шевици черен калпак със сребърен лъв.

Ситуацията е колкото абсурдна, толкова и комична. От друга страна трябва сериозно да се замислим, защо човек може да е толкова недоволен от положението в страната ни, както и това недоволство не е ли в съзнанието на повечето граждани и защо това е така. Оставям въпросът отворен за размисъл ...”, каза след делото адвокат Пламен Бонев, защитник на Генчев.

Въстаникът от авиобаза Крумово: Ценен кадър, набожен и стриктен в работатаПред съда Галин Генчев изразил съжаление, казал че всичко било на майтап

Военният съд в София отказа да задържи „под стража” въстаника от авиобаза КрумовоДо началото на делото Галин Генчев остава с мярка за неотклонение „парична гаранция”