Навръх Деня на влюбените в Пловдивският районен съд ще започне делото „Дебора”. Разпоредителното заседание е насрочено за 14 февруари в 13:30 ч. На него трябва да стане ясно как точно ще протече процеса срещу Георги Георгиев. Съдия по делото ще бъде Десислава Порязова.

На 26-годишния мъж са повдигнати общо 3 обвинения:

  • Първото е, че на 26 юни 2023 г. в град Стара Загора, с особена жестокост, чрез нанасяне на удар с юмрук в областта на главата и чрез нанасяне с макетно ножче на 18 на брой порезни рани по тялото, е причинил на Дебора Михайлова средна телесна повреда, което е довело до разстройство на здравето, временна опасност за живота и обезобразяване на части от тялото. По това обвинение Георги може да получи  наказание от 2 до 10 години затвор.
  • В същата нощ, той е остригал част от косата в областта на лявата половина на главата с електрическа машинка, като употребил за това сила - удар с юмрук в областта на лицето. За това престъпление законът предвижда до 6 години затвор.
  • Третото обвинение е, че между месеците април и юни 2023 г. Георгиев е заплашил общо 6 пъти Дебора с убийство. Потенциалното наказание предвидено в НК по това обвинение е до 6 години затвор.

 

Какви са възможните сценарии за протичане на делото? Ако бъде признат за виновен и по трите обвинения Георги Георгиев ще получи едно общо най-тежко наказание, което ще бъде до 10 години.

Насрочиха дата за делото „Дебора” в Пловдивския районен съдМладото момиче получи 400 шева, след като беше брутално нарязана с макетен нож от Георги Георгиев

В първия възможен сценарии подсъдимият може да опита да постигне договорка с държавното обвинение и да сключи споразумение, което да се представи пред съда за одобрение. В този вариант Георги може да се размине дори и с условна присъда.

Втората възможност е Георги изцяло да признае вината си, а с това и всички факти и обстоятелства, така както са описани от държавното обвинение в обвинителния акт. При този вариант на протичане на делото Георгиев ще може да се ползва с присъда, намалена с 1/3 от определената. В този случай, дори и при максимална ефективна присъда от 10 години, Георги ще получи 6 години и половина след редукцията.

Третият вариант е Георгиев да не се признае за виновен. В този случай делото ще протече с разпит на свидетели и вещи лице. Това е и вариантът, който ще се проточи най-дълго във времето, за да се достигне до обективната истина. Ако бъде признат за виновен, мъжът ще получи до 10 години затвор.

Към момента Георги Георгиев е с мярка за неотклонение „задържане под стража”, като времето прекарано в ареста ще бъде приспаднато от евентуална бъдеща осъдителна присъда.

Припомняме, че делото преразпределено в Пловдив с решение на ВКС, след като всички съдии в Стара Загора си направиха отвод.