Пловдивският апелативен съд остави за постоянно в ареста 19-годишния шофьор причинил тежката катастрофа в Пазарджишко, като потвърди мярката му за неотклонение „задържане под стража“, взета от Пазарджишкия окръжен съд.

Срещу младежът е повдигнато обвинение за това, че на 18.05.2023 г. при управление на лек автомобил „Ауди А3“, при движение по главен път от село Лозен в посока за град Белово, Пазарджишко, е навлязъл в лентата за насрещно движение и се е блъснал в „Опел Зафира“. При катастрофата е загинал един човек и са нанесени тежки телесни повреди на трима души.

Повдигнатото обвинение на шофьора е за тежко престъпление, наказуемо с лишаване от свобода от 3 до 15 години.

Прокуратурата иска постоянен арест за 19-годишния шофьор, причинил тежката катастрофа край ПазарджикПри инцидента загина 29-годишен мъж, а момче на 15-години е в кома

Апелативните съдии изслушаха доводите на страните и след като обсъдиха събраните до момента доказателства, прецениха, че взетата от Окръжен съд – Пазарджик мярка за неотклонение „задържане под стража“ е най-адекватната за случая. Неразколебано е обоснованото предположение за съпричастност на младежа към престъплението, в което е обвинен.

Според магистратите няма опасност да се укрие, тъй като има постоянен адрес, но има опасност да извърши престъпление при по-лека мярка за неотклонение. Това е така, тъй като от справка от КАТ е установено, че за една година, откакто има свидетелство за правоуправление, той има 18 административни нарушения на Закона за движение по пътищата.

Според прокуратурата в автомобила му е намерена бутилка с райски газ и приспособление за пълнене на балони. Има свидетелски показания, че имало случаи, когато обвиняемият e шофирал след употреба на райски газ. Друг свидетел, водач на МПС, е заявил, че малко преди катастрофата едва е избегнал удар със същата кола. Съдът счита, че престъплението, в което той е обвинен, а именно тежка катастрофа с един загинал и трима тежко ранени пострадали, е с доста висока степен на обществена опасност.

Определението на Апелативния съд е окончателно.

След мелето край Пазарджик: 15-годишна се бори за живота си, лекуват бебе в болница в Пловдив

29-годишен е починал при мелето край Пазарджик, петима са в болницаСред пострадалите има и бебе, а 15-годишен е в тежко състояние