„Причерня ми, сякаш тъмна картина имаше пред мен, нищо не виждах , наклоних главата си към волана, после помня момичето как лежеше на асфалта.” Това разказа Мария Карахристева, която преди година блъсна млада лекарка на пешеходна пътека на бул. „Пещерско шосе“, защото я е помислила за „нефилим”. Днес тя за пореден път се изправи пред съда, като делото тръгна по общия ред с разпит на свидетели.

В съдебната зала присъства както шофьорката, така и пострадалата лекарка заедно с адвокатката си Сузана Алекова и заседанието стартира с разпит на някои от присъстващите в залата свидетели. Първа започна обвиняемата Мария Карахристева, която разказа, че не си спомня в момента на инцидента да е определяла момичето като „нефилим”.

Помня когато линейката дойде. После седнах в колата ми и стоях там, дойде един полицай да ме пита нещо. Не си спомням да съм говорила с хората. В момента на инцидента нямах проблеми, но през 2016, когато баща ми като почина бях в тежка депресия и посещавах психиатър и психолог. Пиех лекарства за сън. След инцидента не знам да съм имала проблеми, но ходих на психолог и пиех успокоителни,” добави още Мария Карахристева.

Оказа се обаче, че има противоречия на сегашните показания и тези пред разследващите. След инцидента обвиняемата всъщност е разказала пред полицаите, че е помислила момичето за „нефилим” и е крещяла да не я пипат.

Частната обвинителка Петя Аргирова беше следващата, която разказа пред съдия Силвия Цанкова, че помни единствено как колата кара към нея, не много бавно и я блъска.

Отивах до болницата да посетя баба, която беше приета там. Тръгнах да пресичам на пешеходната пътека, огледах се и видях , че има кола, но в далечината. Тръгнах спокойно да си пресичам, бях минала половината платно, когато чух, че идва автомобил с висока скорост и побързах да се махна от пешеходната. Видях само, че колата завива наляво в насрещното към мен и ме ударя. След удара нищо не помня. Имах фрактура на носа, травма на главата и мозъчен кръвоизлив. Лечението продължи много месеци. Трудно се раздвижих и половин година не можех да отида на работа. Имам проблем със загуба на обоняние , после се появи тревожност и приемах антидепресанти,” добави пострадалото момиче.

Свидетел , който е видял инцидента, определи тогавашното поведение на Мария Карахристева като възмутително, защото след катастрофата обвиняемата е слязла от колата и започнала да крещи на хората, като дори не се е приближила до пострадалото момиче.

В следващото заседание ще бъдат разпитани и останалата част от свидетелите.

Как се стигна до съдебната зала?

На 30 юни миналата година 31-годишната пловдивчанка Петя Аргирова беше блъсната от джип "Волво“ на пешеходна пътека на булевард „Пещерско шосе”, като според очевидци шофьорката я е гонела с автомобила си и нарочно я е блъснала. Тогава свидетели на произшествието разказаха, че Мария се е държала неадекватно като нарочила жертвата си за "нефилим" и крещяла, че ще ги убива. 

Веднага след катастрофата, очевидците споделиха пред TrafficNews, че водачката на джипа гледа безучастно пострадалото момиче. 

Петя е лекар и работи в Инфекциозна клиника. По време на инцидента тя е бързала за болницата, защото майка и не била добре.

Според данни на прокуратурата, на 30 юни 2021 г. Мария посетила магазини в Пловдив, след което се качила в автомобила си и потеглила по бул. „Пещерско шосе“. По това време Петя  се намирала на пешеходна пътека на булеварда. Въпреки че я видяла, шофьорката  отклонила колата и нарочно преминала в платното за насрещно движение, без да намаля скоростта.

От удара, младата лекарка се превъртяла и паднала на тротоара. Мария продължила движението си още няколко метра и спряла. 

48-годишната шофьорка е била тествана за алкохол и наркотици, като пробите й били отрицателни. Пострадалата е била откарана в болница и е установено, че е получила средни телесни повреди.