Заподозреният за убийството в Цалапица Рангел Бизюрев ще пристигне с полет от Мюнхен днес точно в 22:45 часа, научи TrafficNews. Както вчера съобщихме обвиняемият ще бъде предаден от Кралство Дания в изпълнение на Европейска заповед за арест, изпратена от Окръжна прокуратура-Пловдив. Той ще бъде доведен на летище „София“ от екип на Главна дирекция „Охрана“ към Министерството на правосъдието. 

30-годишният Бизюрев е привлечен като обвиняем задочно от Окръжна прокуратура-Пловдив за това, че на 20.07.2023 г. в Цалапица, умишлено е умъртвил 24-годишния Димитър Малинов, като убийството е извършено с особена жестокост.

След повдигане на обвинението той бе обявен за издирване, а на 29 ноември 2023 г. е задържан в град в Кралство Дания. Тамошните власти го предават на България след  решение на две съдебни инстанции – на Градски и на Върховен съд, като решението на Върховния съд е окончателно. 

След привеждането на обвиняемия Рангел Бизюрев в сектор „Арести“,  Окръжна прокуратура-Пловдив ще внесе искане в съда за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо него. След връщането му в България се очаква и да бъде извършен нов следствен експеримент, но този път с присъствието на фактическото място, където е извършено убийството, заедно с Бизюрев.

Делото за укривателство на двамата братя Динкови трябва да стартира след няколко дни, тъй като съдията Боян Кюртов напусна системата и вече няма да практикува съдийската професия. Така процесът ще бъде поет от друг магистрат и това автоматично върна съдебният процес в начална фаза.

Майката на убития Малинов и неговите близки се молят да бъдат проведени качествени разпити на Бизюрев и цялата истина да излезе, защото според тях близнаците от Цалапица са съучастници в убийството, а не укриватели.

Дания предава Рангел Бизюрев, каца утре на летище "София"Той ще бъде доведен от екип на Главна дирекция „Охрана" към Министерството на правосъдието

Какви са възможностите за протичане на делото?

Двамата братя са с повдигнато обвинение  по чл.294, ал.1, вр. чл.20, ал.2, вр. ал.1 от НК, за лично укривателство. За това престъпление законът предвижда лишаване от свобода до пет години. 

Ако Динкови и техният защитник адвокат Светлана Званчева отново изявят желание съдебното производство да протече по реда на съкратеното следствие, това значи, че Валентин и Борислав изцяло трябва да признаят вината си, а с това и всички факти и обстоятелства, така както са описани в обвинителния акт. При този вариант на протичане на делото, Динкови ще могат да се възползват от наказание, намалено с 1/3 от определеното. Те могат да получат ефективна присъда, която да излежат зад решетките или услована присъда. 

Съдът обаче може да реши, че иска делото да бъде разгледано по общия ред с разпит на всички свидетели и вещи лица.  Разбира се ключов в този съдебен процес е разпитът на очаквания Рангел Бизюрев. Ако се случи така, че  Бизюрев ги уличи в "съучастие" , това производство  ще бъде прекратено и ще им бъдат повдигнати по-тежки обвинения. Причината за това е, че по закон едно лице не може да бъде съдено и за "лично укревателство" и за "съучастие" в едно престъпление. 

 

Майката на Митко: Изминаха 8 месеца от убийството на сина ми, много се радвам, че връщат БизюревЖената се надява да бъде извършен нов следствен експеримент с Рангел Бизюрев на правилното място