57-годишният турчин Уфук Алп, който преди дни беше арестуван след акция на пловдивската криминална полиция с голямо количество наркотици, остава в ареста. Иззети са различни видове наркотици от автомобилите и адреса на мъжа-  хероин, марихуана и кокаин на стойност близо 60 хиляди лева.

Днес той се изправи пред Окръжен съд Пловдив, за да му бъде взета мярка за неотклонение. Според  доказателствата, които са представени след обиските на автомобила, с който е спрян за проверка са били открити две найлонови чанти, съдържащи хероин и поставени под шофьорската седалка. Останалата част от различните видове наркотични вещества са били открити в наето от  обвиняемия жилище в район „Южен” и от лек автомобил „Порше”, като там хероинът е  бил скрит в калъф за очила. На предния ден 57-годишният Уфук е сменил „Поршето” с автомобил на негов познат Айдън Хюсеин.

Прокурорът по делото поиска най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“, защото до момента събраните доказателства са достатъчни да се каже, че обвиняемият е извършил престъплението. Според държавното обвинение се касае за голямо количество наркотични вещества, които се твърди от криминалистите, че са били предназначени за разпространение извън държавата, а именно за Турция и Северна Македония. Част от марихуаната е била предвидена и за Пловдив.

Защитникът на обвиняемия, адвокат Атанасов изиска мярка задържане под домашен арест, като застана зад тезата, че Уфук е бил попаднал в ситуация, в която не е знаел какво превозва в деня на ареста. Атанасов каза, че клиентът му е тръгнал към в София с идеята да направи услуга на своя приятел, като е знаел ,че в плика има парична сума, а не наркотици. Той добави, че по отношение на марихуаната намерена в жилището му пак е бил съпричастен към своя приятел, като е съхранявал сакът му, в който отново не е знаел какво има. Така според защитата обвиняемият се оказва случайно съпричастен към престъпление. На това становище държавното обвинение се възпротиви, като каза, че част от дрогата намерена в апартамента му не е била само в сак, а и под мивката в кухнята.

“Моля за домашен арест - имам постоянен адрес и аз се чувствам много зле със сърцето. Искам да остана в жилището си”. Това добави пред съда 57-годишният Уфук Алп.

Пловдивският окръжен съд уважи искането на Окръжна прокуратура и взе най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ по отношение на обвиняемият , като  според  доказателствата и експертизите по делото, събрани на този етап, показват, че Уфук Алп е автор на извършеното престъпление. От значение за приемането да остане в ареста е това , че не е български гражданин и може да напусне пределите на страната и да се укрие.

Наказанието му може да бъде от 3 до 12 години лишаване от свобода и глоба от 10 до 50 хиляди лева. Определението не е окончателно и подлежи на обжалване пред Апелативен съд Пловдив .