Продължава делото срещу 36-годишния турски гражданин Е. Кискин, който предложи 200 лева подкуп на катаджии, за да не му съставят акт и да свалят номерата на автомобила, който е шофирал без книжка.

На днешното заседание в Окръжен Съд-Пловдив бяха разпитани свидетелите, които са били на място по време на акцията на МВР срещу пияни, дрогирани и неправоспособни водачи. Своите показания в съдебната зала дадоха двамата полицаи, на които е бил предложен подкупът и преводачът Кокев, случайно озовал се на мястото на престъплението. Спътникът на Кискин, Раик не се яви в залата, тъй като в момента се намира в Турция.

Разказите на катаджиите и импровизирания преводач не се различаваха съществено от показанията, дадени по време на досъдебното производство.

Турчин без книжка "бутна" 200 лева подкуп на полицаи, не се чувствал виновенПарите били пуснати в патрулния автомобил

На 27 февруари миналата година, турският гражданин бил за известно време в България и работел в строителството. Кискин бил за няколко дни в квартирата на свой сънародник в Пловдив. По време на визитата си под тепетата, турчинът бил с приятеля си и се придвижвал с „Опел Астра“ с български номера, въпреки, че нямал книжка.

По същото време в града се провеждала специализирана полицейска операция за подобряване на безопасността на движение. Двамата служители на МВР спрели за проверка лекия автомобил на ул. „Георги Бенев“. Те поискали документите от водача Кискин, но той им предоставил само паспорта си, като по-късно станало ясно, че не притежава свидетелство за управление. По време на проверката се появил и преводачът Кокев, който по това време минавал с каруцата си. След като видял, че катаджиите и пътниците в спрения автомобил не могат да се разберат, той отишъл при полицаите и предложил да превежда. След като станало ясно, че спътникът на Кискин има книжка, органите на реда му позволили да отиде до квартирата, която била на близо, за да потърси свидетелството за управление на своя приятел. След като се върнал, Раик обяснил, че не я намира и отново отишъл до квартирата, за да търси на друго място. През това време катаджиите спрели и друг автомобил с немска регистрация, водачът на който се оказал употребил наркотици.

Междувременно Раик се върнал и заедно с приятеля си и преводачът Кокев чакали настрани. От показанията стана ясно, че Кискин поискал пари от приятеля си и ги дал на Кокев, който от своя страни отишъл и ги пуснал в патрулката. Преводачът твърди, че турците дали парите, за да си платят акта на място, макар никога да не е ставала дума колко точно струва подобно нарушение.

В съдебната зала, полицаите няколко пъти заявиха, че няма практика да се плащат нарушения на място и, че те не са хората, които определят размера на глобата и това е казано и на нарушителите.

След като видели парите на седалката на патрулния автомобил, служителите на МВР не взели подкупа и веднага уведомили дежурния разследващ полицай. След пристигане на дознатели, експерти и длъжностни лица, номерата на колата били свалени, а свидетелите отведени в районното. Там бил съставен и акт на Кискин, който не е разписан от нарушителя.

Тъй като ситуацията още не е разяснена напълно, магистратите решиха делото да продължи в края на месец март. Тогава и спътникът на Кискин ще бъде в България и ще бъде призован да даде показания пред съда. Междувременно ще бъдат изискани аудио и видео записи от трите камери в патрулния автомобил.