36-годишен турски гражданин предложи подкуп на полицаи, но вместо да му се размине санкцията се озова пред съда. Той е обвинен, че на 27 февруари в Пловдив, е дал подкуп – 200 лева в брой, на двама полицейски служители, да не свалят регистрационните табели на колата му, защото шофира без книжка. 

Кискин е турски гражданин, който живеел в Истанбул, но за известно време бил в България, работел в строителството. През февруари той бил за няколко дни в квартирата на свой сънародник в Пловдив. 

По време на визитата си в Пловдив, Кискин бил с приятеля си и се придвижвал с „Опел Астра“, въпреки, че нямал книжка.

По същото време в града се провеждала специализирана полицейска операция за подобряване на безопасността на движение. Двама служители на МВР спрели за проверка лекия автомобил на ул. „Георги Бенев“. Те поискали документите от водача - Кискин, но той им предоставил само паспорта си, като станало ясно, че не притежава свидетелство за управление. 

За да не му бъде съставен акт за административно нарушение, шофьорът поискал от своя сънародник 200 лева назаем. Парите били пуснати в патрулния автомобил.

Служителите на МВР не взели подкупа и веднага уведомили дежурния разследващ полицай.

На днешното разпоредително заседание в Окръжен съд Кискин се яви заедно със своя служебен защитник - адвокат Кисьов и преводач, тъй като не говори друг език освен турски.

Пред магистратите прокурорът, адвокатът и обвиняемият изразиха желание мярката „парична гаранция” да не бъде изменяна, но Кискин и адвокатът му оспориха административната мярка да не напуска страната. Спрямо турчина е взета мярка за неотклонение „гаранция в размер на 1000 лева“ и е наложена „Забрана да напуска пределите на Република България“.

За момента от извършването на деянието до настоящия момент, мъжът не е напускал България, а визата му за пребиваване е изтекла преди повече от три месеца.

Адвокат Кисьов обясни, че той е посетил турското консулство, но от там са казали на Кискин, че те не могат да я подновят и той трябва да представи документи от българското консулство в Истанбул, Одрин или Анкара. Защитникът на обвиняемия поиска отмяна на мярката, за да може Кискин да оправи документите си. Той подчерта още, че обвиняемият живее от доста време в България и работи в строителството и до момента не се е укривал. Харесва му тук и иска да остане в България, защото условията за живот и заплащането са по-добри отколкото в Турция.

36-годишният турчин от своя страна също пожела отмяна на мярката, като добави, че не е виждал децата си от много време.

След кратко съвещание между Кискин и адвокатът му, подсъдимият заяви, че не признава вината си иска делото да се гледа по общия ред с разпит на свидетели.

Тъй като Кискин няма постоянен адрес в България, съдът счете, че приема желанието му за отмяна на мярката да не напуска страната за неоснователна. Според магистратите има опасност мъжът да се укрие извън България и да забави развитието на процеса. 

Следващото заседание е насрочено за началото на месец февруари.