Тираджията Октавиан Бедиян от Молдова, който предизвика кървавото меле край ГКПП Лесово, при което загинаха трима души,  а други 10 бяха ранени, отива на съд.

Разследващите са действали изключително експедитивно и делото вече е  насрочено за 19 януари в Ямболския огръжен съд, обявиха пред "24 часа" от Апелативната прокуратура в Бургас.

Припомняме ви, че тежката катастрофа стана в началото на октомври, на 7 километра от граничния контролно-пропускателен пункт с Турция, по пътя Елхово-Лесово.

Малко преди 6 сутринта, бус "Ивеко" със сливенска регистрация, който карал 18 пътници от Сливен, Ямбол и Карнобат на пазар в Одрин, се врязал в спрял на пътното платно тир с украинска регистрация, управляван от молдовец.

При жестокия удар на място издъхна водачът на буса Делян Арсов, на 59 г., и още двама мъже на 53 и на 75 г.

Останалите пътници са ранени, като две от жените бяха с опасност за живота, а впоследствие и транспортирани в София с военния самолет "Спартан".

Шофьорът на тира бе задържан и от тогава е в ареста. Проба с дрегер след катастрофата е отчела наличие на алкохол в кръвта му, но в незначително количество. Пробата на загиналия шофьор бе отрицателна.

В крайна сметка разследването показа, че около спрелия на пътното платно тир не е имало никакви обозначителни знаци, а камионът е изчаквал на километрична опашка за преминаване на границата.

След разпит на свидетели и служители на ГКПП Лесово обаче стана ясно, че към момента на катастрофата опашката вече се била изтеглила. Възможно е тираджията да е задрямал зад волана и да не е усетил раздвижването пред него, допускат разследващи.

През октомври, пред съда в Бургас, Октавиан Бедиянн се разплака и обясни, че по време на инцидента е бил в шок, но въпреки това се е опитал да помогне на пострадалите хора.