46-годишен мъж е задържан за убийството на прочутия маратонец Коста Янков, който беше намерен удушен по време на поклонническия поход "Светия път" от Велико Търново до Рилския манастир, съобщиха от прокуратурата в Перник. 

77-годишният мъж беше намерен на 29 юли мъртъв, съблечен гол в храстите край пътя до село Дрен. Въпреки щателното претърсване на района не бяха открити нито дрехите му, нито торбата му тип мешка, в която носел дребни лични вещи, както и  мобилният телефон. 

 Затова и разследващите веднага огласиха версия, че вероятно бай Янко е убит някъде другаде и тялото му е пренесоно.

Усилията на екипа от прокурори и полицаи в Перник доведе до откриването на съучастник на убиеца, който разкрил подробности как е извършено престъплението. Самият убиец, чиято майка живее в Дрен, се опитал да избяга в чужбина като още на следващия ден напуснал България с полет от летище София, но вече е заловен.

"Вчера издадохме европейска заповед за арест. Очаквахме, че мъжът е в Италия, тъй като е бил предупреден от роднини, но тази сутрин е задържан на граничен пункт в Хърватия. Подготвяме необходимите документи за екстрадиция. Те вече са изпратени за превод и легализация и ще очакваме решението на хърватския съд", коментира прокурор Николай Цветков.

Според събраната информация при разследването във фаталната сутрин бай Янко търсел църквата в Дрен, но заради намаленото си зрение се объркал и влязъл в имота на убиеца, който не бил изтрезнял от проточил се до малките часове запой. 

Домакинът решил, че поклонникът е крадец и вбесен, че можел да уплаши майка му и 10-годишната му дъщеря, го пребил до смърт.

Когато осъзнал какво е направил, пияният мъж повикал свой съсед и помолил да закарат с колата тялото извън селото и да го изхвърлят край пътя.

Собственикът на автомобила, с който е превозен трупа, не посмял да подаде сигнал в полицията. Пред разследващите мъжът обяснил, че се е уплашил, че убиецът ще ликвидира и него, тъй като е свидетел. Той добавил, че е запазил вещите на бай Коста, не е мил колата си и не я чистил. Прокуратурата няма да повдига обвинение срещу мъжа, който ще е основен свидетел по делото срещу убиеца. 

Няма данни той да страда от психично заболяване, заявиха от Окръжна прокуратура в Перник. 

Удушеният поклонник бай Коста ходел сам по време на походаОрганизаторите не могат да повярват, че възрастният бургазлия е убит