Нов сблъсък с правосъдието беляза досието на злочестия бизнесмен от Кипър Димитракис Пирилис, който от години развива фермерски бизнес край Пловдив и е обвинен в убийството на 30-годишния крадец Петър Гаджанов. Той е бил спрян за проверка и номерата на колата му са били свалени, научи TrafficNews.

Той е бил спрян юни месец тази година от служител на РУ Раковско, който му е издал Заповед за прилагане на принудителна административна мярка, изразяваща се прекратяване на регистрацията на колата за срок от 6 месеца заради това, че в качеството си на собственик, който управлява МПС без да е правоспособен водач, не притежава свидетелство за управление, валидно за категорията, към която спада управляваното от него МПС, или след като е лишен от право да управлява МПС по съдебен или административен ред или свидетелството му за управление е временно отнето по реда на чл.171, т.1 или 4 или по реда на чл.69а от НПК - за срок от 6 месеца до една година.

Защитата на кипърския фермер обаче е обжалвала заповедта с мотиви, че Пирилис е правоспособен водач, тъй като притежава шофьорска книжка, издадена от Кипър и са предприети действия от негова страна за актуализация на свидетелството в Кипър. Освен това според тях заповедта за сваляне на номерата е незаконосъобразна, защото в нея са изброени най - малко пет основания, сиреч допуснати нарушителя, при това в състояние на алтернативност.

Административният съд в Пловдив, заседава по казуса тази седмица, и отмени заповедта за прекратяване на регистацията на колата, но без да обсъжда или да се позовава на мотивите на защита, а защото автомобилът, който е карал кипъреца, е служебен, а не личен.

Съдебният състав обяснява, че ПАМ може да бъде издадена само на собственик на превозно средство.

"Процесната заповед е издадена в противоречие с материално правни разпоредби на закона. Адресат на мярката по чл.171 т.2А, б.А от ЗДвП може да бъде само лицето, изрично визирано в правната норма, т. е. субектът по отношение на който законодателят изрично е посочил, че може да се прилага предвидената в разпоредбата ПАМ и това е собственикът на ППС, който не е жалбоподателят. Адресат на процесната ПАМ може да бъде само собственикът на ППС. Това е достатъчно основание за отмяна на заповедта, с която мярката е наложена, т. к. негативните й последици касаят различно от собственика лице", пишат в мотивите си от Административния съд.

Видно от самата заповед, превозното средство е собственост на „Поликсения – 1932“ ЕООД, чийто управител е Димитракис. Но след като колата се води фирмена, всички други спорове за излишни и заповедта пада. Сега от КАТ са длъжни да върнат табелите на автомобила.

Припомняме, че през 2019 Димитракис прегази Гаджанов в свой имот, докато младият мъж се опитвал да красе. И до ден-днешен обаче присъда няма.

Делото срещу кипърския фермер бе върнато на Окръжна прокуратура през есента на 2022 година. На първото заседание съдът не даде ход на делото, поради съществени процесуални нарушения от страна на държавното обвинение. За внасяне на нов обвинителен акт с отстранени пороци обаче и до днес няма информация. 

Първоначално Димитракис получи 2 години и 4 месеца лишаване от свобода с 4 години изпитателен срок, след като изцяло призна фактите и обстоятелствата в обвинителния акт. Освен условното наказание, той бе лишен от шофьорска книжка за 4 години. След това Апелативният съд в Пловдив отмени присъдата на фермера и върна делото за ново разглеждане на първата инстанция.

Припомняме, че срещу кипърския гражданин е повдигнато обвинение за това, че на 12 май 2019 г. в землището на село Болярино, местност „Крушака“, при управление на товарен автомобил „Форд Рейнджър“, е нарушил правилата за движение и по непредпазливост е причинил смъртта на Петър Гаджанов, на 30 години. Тогава Гаджонов заедно с други мъже се е опитвал да краде крави от стопанството на кипъреца.