Студент нападна бившата си приятелка в пловдивска дискотека. Спрямо него е имало издадена ограничителна заповед от въпросната дама, след системен тормоз.

Двойката се започнала миналата година. Двамата са студенти в Пловдив. Живеели в едно общежитие и така пламнала любовта. Всичко вървяло нормално, дори заживели заедно. Няколко месеца по-късно младежът започнал психически да тормози гаджето си, като агресията прераснала във физическа такава.

Момичето се принудило да се изнесе на квартира и да подаде жалба срещу насилника си. Била издадена и ограничителна заповед по закона за домашното насилие в края на месец ноември.

Студентката заживяла спокойно, без бившият й да я тормози, но не за дълго. Близо половин година по-късно двамата се засекли в пловдивски чалга бар. Девойката била със свои приятелки, когато на масата им пристигнал експриятелят със свои авер.

Недоволна от присъствието му, студентката го помолила да си отиде и му напомнила, че има ограничителна заповед. Това извадило от равновесие момчето. То хванало бившата си за косата и врата и я извел пред дискотеката. Там я стискал, като през това време й крещял, че е негова и настоявал да оттегли жалбата си срещу него.

Приятелките на момичето се намесили. Те опитали да я измъкнат от лапите на насилника, но той отказвал да я пусне, заявявайки „Тя остава с мен тук”.

В крайна сметка студентките се измъкнали и избягали. На следващия ден, потърпевшата подала сигнал за насилие и нарушаване на заповедта срещу бившия си. Той бил прибран в едно от районните и срещу него е започнало производство.

Не след дълго се сдобил и с обвинителен акт и застанал пред съда. Той е нарушил издадена от съда заповед, с която се забранява същият да се доближава до момичето, станало жертва на агресията му.  За подобно престъпление е предвидено наказание „лишаване от свобода“ до три години или „глоба“ до пет хиляди лева.

Студентът е с чисто съдебно минало, учащ и без стабилни доходи. Не е криминално регистриран. Поради тези причини съдът го освободи от наказателна отговорност и го наказа с административна санкция глоба. Размерът пък е определен в минимален размер, а именно 1000 лева.

На младежа отново е забранено да доближава бившата си приятелка.

Домашното насилие е сериозен проблем, чиито темпове и интензитет като че ли се увеличават с времето. Все по-често ставаме свидетели на жени и деца, жертви на насилие в собствените им домове, както и на най-различни убийства, често обвързани с ревностни прояви.

Всяка година броят на жертвите на домашно насилие расте. Според статистиките Пловдив е градът с най-много регистрирани случаи у нас.