Спецсъдът остави зад решетките шестима от задържаните осем трафиканти на мигранти, които бяха спипани на остров в река Дунав. Две жени, които били причислени към групата и се предполага, че са били компаньонки са с по-лека мярка – домашен арест, тъй като трябвало да се грижат за децата си.

Бандата беше разбита в неделя, а разследващите съобщиха, че тартор е бил 46-годишен пловдивчанин, излежал 10-годишна присъда за убийство. Още един участник в бандата е лежал за същото престъпление, а други имат криминални регистрации за кражби и палежи.

Всички членове на групата са българи, като освен за канала за мигранти, те се разследват и за трафик на проститутки и палежи в различни части на страната. От полицията подозират, че босът на бандата е поръчал неуспешния опит за палеж на граничното управление във Видин.

Според шефа на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов найй-вероятно на каналджиите са съдействали служители на МВР, тъй като е бил установен теч на информация, която е помогнало на бандата да избегне действията на полицията.

„Въпросната група е в нашето полезрение от началото на годината. Имаме подозрения за поръчителството на опита за палеж на граничния участък във Видин. Нашата оперативна работа започна след този случай, тъй като деянието представлява изключителна опасност“, обясни Спиридонов и добави, че бандата развива и друг тип престъпни дейности от началото на 2017 година.

Задържаните мигранти е трябвало да бъдат закарани до Видин, където със специално оборудвана лодка, която може да развие до 170 км./ч., е трябвало да бъдат закарани до румънския бряг, а оттам до Германия, Холандия, Франция и Великобритания. Трафикираните най-често са били афганистанци и иракчани, посочи още директорът на ГДБОП и подчерта, че натискът към страната ни идва предимно от границата ни с Гърция.

„Направихме координация с колегите от Видин и въпросните мигранти бяха задържани при първия тунел на магистрала „Хемус“. Групата ги очакваше на остров, който се намира в река Дунав“, разкри действията на службите шефът на ГДБОП.

МВР пусна заснет с дрон клип как залавят бандата трафиканти на острова, докато те се гощават на трапеза край палатка.