По искане на прокуратурата 20-годишният Стойчо Асенов, обвинен в убийството на мъж от садовското село Болярци, остава в ареста. Днес той се изправи пред Окръжен съд в Пловдив, където бе разгледана мярката му за неотклонение.

Както TrafficNews писа, Окръжна прокуратура–Пловдив наблюдава досъдебно производство за смъртта на 38-годишния Георги Асенов, който е бил по време на масов бой между две ромски фамилии. Починалият е бил многократно наръгван с нож от 20-годишния си съселянин, а в основата на техния спор бил любовта на една жена.

Прокуратурата започва разследване на убийството в Болярци

Държавното обвинение поддържа искането за вземане на най-тежката мярка задържане под стража. Въпреки ранния етап на разследването от събраните доказателства става ясно, че именно обвиняемият е извършил престъплението. По думите на окръжния прокурор на Пловдив Ваня Христева - до този момент са изготвени експертизи и са разпитани множество свидетели, както и участници в боя.

Прокурорът посочи, че Стойчо Асенов е дал обяснения, като частично е направил самопризнания за това, че е извършил престъплението. Въпреки това младежът дал своята версия, която твърди, че е действал при самозащита. Стана ясно още, че при боя има още един пострадал от Стойчо. Той заявил пред разследващите, че му е причинена рана в областта на корема от Асенов. Прокурор Христева добави, че свидетели са споделили за опита си да спрат нападението над починалия Георги Асенов. Тя допълни още, че заради бившата му съпруга, която скоро го е напуснала и е забегнала при сина на убития,  са възниквали постоянни скандали между двете семейства.

Прокуратурата обаче отказа да се съгласи с тезата на обвиняемия, че е действал при самозащита. Според обвинението доказателствата сочат, че престъплението е извършено умишлено, понеже Стойчо е нанесъл няколко удара с нож на починалия в областта на корема, сърцето и гърба. 

Защитата на Асенов- адвокат Енко Найденов се опита да смекчи наказанието и пледира за по-лека мярка “домашен арест”. Според него обвинението, което е повдигнато за умишлено извършване на престъплението, не е правилно, защото Стойчо е действал пти неизбежна отбрана.

Найденов каза, че обвиняемият е бил силно раздразнен и предизвикван от починалия. Той разказа пред съда, че в деня на инцидента е имало спречкване между двата рода, като семейството на обвиняемия Асенов дори се е обадило на 112, за да подаде сигнал. Полицията е дошла на място и е предупредила двете семейства. Адвокатът добави, че въпреки това, 2 часа по-късно членове от родата на убития са се насочили към другото семейство, подготвени да ги бият с лопати и дървени прътове.

Тезата на адвокат Найденов е, че починалият Георги Асенов е ударил майката на 20-годишния си убиец, докато тя държала дете. В този момент млажедът не е имал какво друго да направи и изкарал ножа. Тъй като убитият впоследствие Георги продължавал да бие майката, той му посегнал в опит да я защити, посочи адвокатът и добави, че след случилото се обвиняемият се е обадил на 112 и веднага дал обяснения.

20-годишният Асенов вече е осъждан на пробация, заради стара случай, когато избягал с бившата си жена, докато тя още била непълнолетна. Сега той се грижи за децата. 

Ако обвиненият в убийство не беше прекратил боя над майка си, починалото лице можеше да е тя“, заяви адвокат Енко Найденов.

Съдът след като се запозна с доказателствата и изслуша страните, сметна, че ако бъде пуснат с по-лека мярка, Асенов има шанс да извърши друго престъпление и затова го остави под стража.

Към настоящия етап доказателствата сочат, че Стойчо е извършил престъплението умишлено. За това престъпление законодателят предвижда от 10 до 20 години затвор. Решението на магистратите не е окончателно и подлежи на обжалване.