48-годишният Стефан Асенов-Амет, обвиняем за жестокото убийството на приятеля си Смаил в „Харман махала” е поискал да излезе от ареста, научи TrafficNews.

Мотивът му е бил, че са изминали повече от 6 месеца от задържането му. Тъй като му е повдигнато обвинение за тежко умишлено престъпление по смисъла на закона, той може да бъде задържан под стража до 8 месеца, като през това време прокуратурата трябва да внесе в съда обвинителен акт.

Стефан Асенов-Амет е обжалвал задържането си, чрез адвокат Желязко Почев като две съдебни инстанции са порязали исканията му. На 24 август Пловдивският окръжен съд е отказал да пусне Амет, а на 31 август Апелативният съд под тепетата е потвърдил решението.

Пред магистратите обвиняемият е заявил, че е невинен и не помни нищо от въпросната нощ, като е казал: „Аз това убийство не съм го направил, нищо не помня.”

В хода на делото е изяснено, че именно той е извършил престъплението, като е наръгал жертва си 5 пъти, след което е опитал да се укрие. Съдът е приел, че Амет разполага с богато криминално досие, което е и предпоставка за това, че може да извърши ново престъпление.

Според защитата на Амет, той е извършил престъплението в момент на афект и не е знаел какво точно прави, като в последствие не се е укривал, защото е обикалял.

Амет наръгал 5 пъти Смаил по цялото тяло, съдът го остави зад решеткитеСтефан Асенов-Амет има множество криминалистични регистрации и е осъждан три пъти

Припомняме, че кървавия инцидент се разигра на 20 февруари тази година. Преди него Амет и Смаил се били събрали с приятели и употребили алкохол. Убитият Смаил е работел в Германия и се върнал в Пловдив временно. В един момент възникнал спор за невърнати 20 лева от Амет на пострадалия Смаил. Поради тази причина Амет се ядосал и отишъл до дома си, откъдето взел кухненски нож. Пред магистратите обвиняемият твърди, че се върнал, за да нахрани котката си, тъй като жена му я нямало. Казва, че двамата са работили заедно в Германия.

След като отново се върнал на мястото на скандала, двамата се сборичкали, а Амет нанесъл прободни рани на Смаил, като малко след това пострадалият е починал на място. Останалите членове на компанията им, които се опитвали да потушат напрежението, видели ножа, притеснили се и избягали. Именно тогава били извършени и фаталните наръгвания. Най-тежкото било в областта на корема, засегнало артерия. Получил се сериозен вътрешен кръвоизлив, който е най-вероятната причина за смъртта. 

След като видял, че Смаил е безжизнен, Амет взел телефона му и го продал в заложна къща. С парите от него отишъл на казино, където проиграл цялата сума. Взел и часовника му като се опитал и него да продаде, но отказали да го купят, затова го задържал. 

На сутринта бил подаден сигнал на тел. 112 и са пристигнали полицейски и медицински екипи, които констатирали смъртта на Смаил.

Полицията издирва Амет в продължение на три дни, тъй като извършителят се укриваше в изоставена постройка в махалата.

Откриха издирвания за жестокото убийство в „Харман махала”40-годишният Амет се е укривал в необитаема постройка

До момента Амет е осъждан три пъти и е лежал в затвора, като последният път е през 2002 г. Той има 22 криминалистични регистрации.

Решението на Апелативен съд - Пловдив е окончателно.

За подобен вид престъпление законът предвижда лишаване от свобода от 10 до 20 години.

Убитият в Пловдив е бил намушкан, полиция издирва извършителяЖертвата е била намерена в уличка в махалата в малките часове на днешния ден