32-годишният Павел Асенов и 16-годишният Ангел Красимиров, които пребиха и обраха 86-годишният Христо в пловдивското село Трилистник остават в ареста. Това реши Районен съд – Пловдив. Двамата се изправиха пред магистратите, които им наложиха най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража”.

Припомняме, че възрастен мъж бе пребит и ограбен в нощта срещу неделя. Павел и Ангел са проникнали в дома му, налагали са го по главата и са му отнели 100 лева. Ден по-късно двете лица са задържани от полицията. В понеделник в Трилистник пристигна и главният прокурор Иван Гешев. Пред него пострадалият Христо Васков разказа за ужаса, който е преживял.

 Пребитият Христо от Трилистник: Налагаха ме и повтаряха "къде са парите"Главният прокурор Иван Гешев заяви, че очаква ръст на битовата престъпност като последица от кризата

Съдът прие, че макар разследването да се намира на ранен етап, от събраните до момента писмени и гласни доказателствени средства може да се направи обосновано предположение, че двамата обвиняеми са автори на престъплението, в което са обвинени.

Извършен е следствен експеримент, оглед на местопроизшествието, налице са и обясненията на обвиняемия Ангел, който точно е посочил не само двора, но и конкретното място, където е изхвърлен портфейла, отнет от пострадалия.

 Извършеното престъпление се отличава с ожесточеност и безпардонност, като е употребена освен физическа и вербална агресия спрямо пострадалия. Жертвата е възрастен човек, на 86 години, чиято възможност да окаже съпротива е силно намалена, двамата обвиняеми са разбили врата и прозорец, за да проникнат в къщата му.

Съдът прецени, че за двамата обвиняеми не съществува опасност да се укрият, но е налице реална опасност при мярка, различна от задържане под стража, да извършат престъпление. При обвиняемия Ангел тази опасност се извежда и от обстоятелството, че грабежът е извършен само няколко месеца, след като е влязла в сила предишна присъда лишаване от свобода за срок от 2 години, чието изпълнение е било отложено.

Предвидените от закона наказания за това престъпление са съответно: лишаване от свобода за срок от 3 до 10 години – за пълнолетния извършител, и лишаване от свобода за срок до 3 години – за непълнолетния.

Както TrafficNews съобщи, възрастният мъж е познавал нападателите си. Христо дори им е помахал с храна и пари. 

Пребитият Христо познавал нападателите си, дори им давал храна и париРомите от махалата отричат Павел и Ангел да са нападнали възрастния мъж