Пребитият Христо Васков помагал на нападателите си - Павел и Ангел, дори ги хранел след работа. Това заяви пред наш репортер кметът на село Трилистник - Мирчо Петров.

Припомняме, че възрастен мъж бе пребит и ограбен в нощта срещу неделя. Двама са проникнали в дома му, налагали са го по главата и са му отнели 100 лева. Ден по-късно двете лица са задържани от полицията. Днес в Трилистник пристигна и главният прокурор Иван Гешев. Пред него пострадалият Христо Васков разказа за ужаса, който е преживял.

Пребитият Христо от Трилистник: Налагаха ме и повтаряха "къде са парите"Главният прокурор Иван Гешев заяви, че очаква ръст на битовата престъпност като последица от кризата

"86-годишният старец е давал хляб, пари и каквото има на побойниците. Помагал им е. След работа са минавали покрай къщата и той ги е познавал. 16-годишното момче живее с майка си. Тя е многодетна майка, сама e и получава помощи. През нощта са влезли и са му взели и последните пари до пенсия", разказа кметът. Той е получил обаждане от сина на пострадалия Христо и веднага с екип на полицията са посетили къщата. След по-малко от 12 часа двамата извършители са били арестувани.

Това са 32-годишният Павел Асенов и 16-годишният Ангел Красимиров. Те са добре познати в селото. По-възрастният се подвизава под прякора Таира. Момчето пък е с криминални прояви и с присъда за блудство.

16-годишният ром, пребил и обрал дядо Христо от Трилистник, бил осъждан за блудствоОчаква се двамата нападатели на възрастния мъж да бъдат задържани за 72 часа

"Така са се отблагодарили на Христо за добротата. Казали, че били гладни. Не е това версията за грабежа, тъй като в приземния етаж е имало храна, която не е пипната. Търсили са пари", допълва Петров.

В селото продължава да се говори за жестокото нападение. Жителите на Трилистник се опасяват, че ромите ще посегнат на домовете им.

"Те познават хората и знаят кой живее сам. На по-младите няма да посегнат, но не се знае дали пак няма да ударят някоя къща. Бай Христо е пребит жестоко. Удряли са го с метални тръби. Беше добре, но все пак го отведоха в болница за преглед", разказа съсед на Васков.

В същото време в ромската махала отричат Павел и Ангел да са автори на грабежа, придружен с побой. Наш репортер успя да разговаря с брата на Асенов - Митко. Той разказа, че брат му е честен човек и никога не е крал.

"Може да проси от хората, но няма да посегне. Ние работим в Труд като общи работници, за 50 лева надник. Заради кризата сега не ни викат и ние ходим за дърва. Даже в събота бяхме заедно на къра. Преди 20:00 часа се прибрахме и си легнахме. Брат ми преди време беше откраднал едни гълъби, ама нищо повече. Няма доказателства, че е той. Не се познава дори на камерата", каза Митко Асенов. Той разказа още, че 16-годишният Ангел живее скромно, дори са съседи.

"И той идваше с нас за дърва. Преди 7-8 месеца откраднаха с още едно момче от махалата две колелета от Маноле, ама те са деца - не са мислили. Майка му сега е пред районното в Труд, чака го да си го прибере. Няма какво да ядат", каза още Митко.

Братята и сестрите на Ангел, които са непълнолетни, също отрекоха 16-годишното момче да е извършител. Те не пожелаха да застанат пред камерата на TrafficNews, но бяха категорични, че неправомерно са задържали Ангел.

32-годишният Павел Асенов и 16-годишният Ангел Красимиров са привлечени като обвиняеми. Прокуратурата ще поиска постоянна мярка "задържане под стража" спямо двамата.

В същото време четирима мъже и две жени са била задържани за 24 часа по Закона за МВР при спецоперация срещу битовата престъпност тази нощ. Акцита е била проведена на територията на селата Трилистник, Скутаре и Рогош. В нея са участвали служители на секторите „Специализирани полицейски сили“ и „Пътна полиция“, както и служители на Районно управление - Труд.

Образувани са три досъдебни производства и три проверки във връзка с незаконно държане на акцизни стоки без бандерол – цигари, алкохол и нарязан тютюн, както и за незаконна сеч на дърва без писмено позволително.

Какво разказаха кметът на Трилистник, жители на селото и ромите от махалата, може да видите във ВИДЕОТО: