Служителят от Министерството на спорта, който беше задържан с подкуп от над 60 000 лева, остава в ареста. Неговият баща излиза на свобода срещу парична гаранция от 5000 лв. Това реши Софийския градски съд, като решението не е окончателно.

И двамата обвиняеми се казват Иван Иванов, а изнудваният е шефът на Българската федерация по вдигане на тежести. Точната сума - 62 000 лв., които Иванов-син е получил на пачки в колата си, всъщност представлява 5% от 1 200 000 лева, които федерацията е получила, за да организира европейско първенство в София през февруари.

Свидетели разказаха и бяха цитирани от съда, че парите са поискани, за да бъдат разделени с други служителите на Министерството на младежта и спорта, каквато, казали баща и син, била обичайната практика. Изнудваният е бил предупреден, че ако откаже, федерацията ще има проблем с парите за догодина.

Адвокатът на обвиняемите отрече това да са били пари за подкуп, били за нещо друго, но не каза какво.

Прокуратурата определи като защитна тезата, че двамата Иванови искали парите, за да ги делят с други хора в министерствотои ще извърши проверка дали не става дума за престъпна схема.