Четирима наркодилъри застанаха днес пред Пловдивския окръжен съд по обвинение за притежание и разпространение на голямо количество наркотици. Двама от тях, които са с предишни криминални регистрации ще лежат в затвора, а другите двама, които не са осъждани ще търпят условни присъди и ще заплатят солидна глоба.

Делото премина по реда на съкратеното съдебно следствие, като подсъдимите признаха изцяло фактите и обстоятелствата, така както са описани в обвинителния акт и по тази причина получиха присъди, които са под минимума предвиден за подобен вид престъпление. Споразумението между обвиняемите и прокуратурата беше одобрено от магистратите.

Мъжете са заловени на 18 януари тази година. Иззетото количество наркотични вещества е на обща стойност 30 503,97 лв. – марихуана с общо нето тегло 5079,383 грама на обща стойност 30 476,30 лв., хероин с нето тегло 0,144 грама на стойност 9,36 лева и  ADB-BUTINACA (вид синтетичен канабиноид) с общо нето тегло 3,051 грама на стойност 18,31 лева.

Присъдите, които получиха рецидивистите Васил Попов /46г./ и Дамян Христозов /36г./ са ефективни, заради предишните осъждания. Двамата ще лежат в затвора по 4 години, като ще изтърпят наказанията си при първоначален строг режим.

Другите двама - Зорко Юсуфов /32г./ и Петко Йорданов /30г./ се разминаха с условни присъди – по 2 години за всеки с 4 години изпитателен срок. Причината за по-леките наказания е, че и двамата не са осъждани и са съдействали на разследващите. Те обаче ще трябва да заплатят и глоба в размер на 5000 лева за всеки от тях.

Споразумението не подлежи на обжалване и протест  и присъдите влизат в сила веднага.