Полицейска акция срещу наркоразпространението се е провела в районите около пловдивските училища. Само в рамките на един ден са обарзувани 6 бързи производства. В петък за притежание и разпространение на дрога са задържани 7 души на възраст от 20 до 37 години. При личен обиск от дилърите и техни клиенти са иззети количества от високорисковите наркотици: пика, пинака, марихуана, амфетамин, хероин и таблетки екстази.

20-годишен криминално проявен е спрян за проверка в близост до учебно заведение на улица „Младежка“. В мъжа е открита кафява смолиста маса- „пика“.

Автопатрул проверил двама мъже в паркиран автомобил. При вида на униформените, мъжете изхвърлили през прозореца на превозното средство зелена листна маса и саморъчно свити цигари. Химична справка е установила, че вида на откритото вещество е пинака, а цигарите са смес от пинака и тютюн.

В хода на акцията е задържан и пловдивския дилър Стоян – „Стоката“. В следобедните часове на петъчния ден в района на парк „Дондукова градина“ служители на отдел „Криминална полиция и „Специализирани полицейски сили“ задържали двама мъже и една жена, непосредствено след като си били закупили амфетамин. От тримата са иззети три дози амфетамин с индивидуално тегло от по 0,70 гр. В последствие като разпространител на наркотика е установен и задържан 37-годишния Стоян с прякор „Дрогата“.

При претърсване и изземване на два адреса и междуетажна площадка на жилищен блок под тепетата, служителите на реда открили 1,91 гр марихуана, 576 гр амфетамин , хероин с тегло 0,036 гр и 23 таблетки екстази. От дома на мъжа са иззети мобилни телефони, електронна везна, пластмасова плоча, използвана за разфасоване на пресовките и метално ренде. При извършената експертна справка по повърхностите на всички иззети предмети са открити следи от наркотик. По време на специализираната операция на територията на областта са проверени районите на 82 учебни заведения и повече от 1 200 лица.