Имаме данни, че има човек от МВР, който е съдействал на разбитата в понеделник група за лихварство, рекет и имотни измами, но те все още де проверяват и не можем да ги коментираме към настоящия момент. Това каза на брифинг директорът на ГДБОП гл. комисар Любомир Янев.

Спецакция в София! Четири квартала са блокирани от полицияОперацията е срещу лихварство и изнудвания



„Единият от тях е мозъкът на престъпната схема“, каза още гл. комисар Янев. По думите му около тях са установени множество лица, които да определена степен са подпомагали престъпната им дейност.

„Наркотиците, които са били разпространявани от групата, са марихуана, амфетамини, кокаин“, допълни той.

Янев посочи, че има и данни, че лицата от престъпната група са си взаимодействали с частни съдебни изпълнители.

„Акцентирам, че петте задържани лица са с множество криминални прояви и са осъждани. Присъдите им са за нарушения срещу личността – телесна и полова неприкосновеност. Осъждани са и за закана за убийство”, посочи прокурор Валентина Маджарова.

Според прокуратурата разбитата група е осъществявала дейността си от началото на 2014 г. Тя била създадена с користна цел – получаване на парични средства от престъпна дейност – лихварство, имотни измами, както и набиране на жени с цел проституция.

Групата е имала двама основни лидери. Около тях са били установени множество лица – 20 души, които са подпомагали престъпната дейност.  

„Имаме данни, че са „играли” с частни съдебни изпълнители. Има случаи, в които са взимали апартаменти и друго недвижимо и движимо имущество. Длъжници са прехвърляни на поставени лица – те също обект на разследване”, заяви директорът на ГДБОП Любомир Янев.

При акцията като доказателства са иззети документи, пари, ценности, наркотици и три луксозни автомобила. До момента по случая са разпитани 43 души като свидетели. 

„Жертвите на групата са много. Тепърва се установяват. Има много, които отказват да дадат показания”, каза още Янев.