Стойко Чепенлиев, който е подсъдим за грабеж и нанасяне на тежка и средна телесна повреда, довела до смъртта на пастира Живко Петков, вече е преместен от поправителния дом във Враца в затвора в Пловдив. Причината е, че в края на месец май, той навърши 18 години и вече е пълнолетен.

Въпреки крехката си възраст, Стойко вече има семейство и 6-месечно бебе, което обаче все още не е виждал. Срещу него е повдигнато обвинение за тежко умишлено престъпление – грабеж с нанесена тежка телесна повреда, изразяваща се в постоянно разстройство на здравето, опасно за живота и средна телесна повреда, изразяваща се в трайно затрудняване движенията, довели до смърт на 64-годишния Живко. Според прокуратурата побоят е нанесен на 10 септември 2023 г., а смъртта е настъпила в последствие, като тялото на мъжа е открито 3 дни по-късно.

Двамата работили в един и същ селскостопански обект към момента на инцидента. В деня на убийството младежът поискал пари от Живко, който му дал сумата от 60 лева. След това извършителят продължил да иска пари, но пастирът казал, че не разполага с повече. Последвал  побой над мъжа, който довел до смъртта му. Когато е намерено тялото, първоначално не били открити следи от насилие. При извършената тройна съдебномедицинска експертиза обаче, е установена силна вътрешна кръвозагуба, която е довела и до неговата смърт. По-късно момчето било арестувано.

След две поредни провалени разпоредителни заседания, днес официално беше даден ход на делото. То ще протече по общия ред с разпит на всички свидетели и вещи лица, макар защитникът на Стойко адвокат Иван Недев отново да поиска връщане на обвинителния акт за поправка.

В съдебната зала стана ясно, че близките на загиналия Живко няма да се конституират като частни обвинители и граждански ищци в процеса, но ще дадат показания като свидетели. Делото ще продължи на 24 и 25 декември, като за първата дата ще бъдат призовани всичките 20 свидетели, а за втората – 10-те експерти, изготвили експертизите.

Непълнолетният Стойко, убил пастир край Пловдив за 60 лв. – неграмотен, женен и с детеПо делото не е посочено как тялото на убития се е озовало на 1 км от мястото на побоя

Внесоха нов обвинителен акт срещу 17-годишния Стойко, убил пастир за 60 леваСамо преди 10 дни делото беше върнато на прокуратурата заради няколко допуснати нарушения

Непълнолетният Стойко, убил пастир край Пловдив за 60 лв., поиска преводач, защото не разбира съдаСтана ясно, че момчето е неграмотно и не може да отговаря на въпросите