17-годишният Стойко Чепенлиев, който през месец септември миналата година преби до смърт пастира Живко Петков заради 60 лева, има завършено начално образование и е неграмотен. За сметка на това вече е успял да създаде семейство и има 3-месечно дете, което все още не е виждал. Това стана ясно по време на разпоредителното заседание в Пловдивският окръжен съд днес.

Срещу тийнейджъра е повдигнато обвинение за тежко умишлено престъпление – грабеж с нанесена тежка телесна повреда, изразяваща се в постоянно разстройство на здравето, опасно за живота и средна телесна повреда, изразяваща се в трайно затрудняване движенията, довели до смърт на 64-годишния Живко. Според прокуратурата побоят е нанесен на 10 септември 2023 г., а смъртта е настъпила в последствие, като тялото е открито 3 дни по-късно.

Двамата работили в един и същ селскостопански обект към момента на инцидента. В деня на убийството младежът поискал пари от Живко, който му дал сумата от 60 лева. След това извършителят продължил да иска пари, но пастирът казал, че не разполага с повече. Последвал  побой над мъжа, който довел до смъртта му.

Когато е намерено тялото, не са открити следи от насилие. При извършената тройна съдебномедицинска експертиза, е установена силна вътрешна кръвозагуба, която е довела и до неговата смърт.

17-годишен убил от алчност пастира в Скутаре, пребил го до смърт за 60 леваДвамата са работили заедно в селскостопански обект

В днешното заседание адвокатът на младежа - Иван Недев пожела връщане на обвинителния акт на прокуратурата, заради съществени нарушения, ограничаващи правото на защита на Живко. Съдия Розалия Шейтанова се солидаризира със защитата и прекрати настоящото производство, за да бъдат отстранени грешките.

Съдебният състав констатира, че са допуснати няколко съществени отстраними процесуални нарушения. „Посочено е, че грабежът е придружен с две телесни повреди, но не е описан механизма за смъртта и връзката между двете телесни повреди. Необходимо е да се обясни с какви удари, колко и по какъв начин точно са нанесени ударите и какво се е случило в трите дни от побоя до смъртта, а също така и как тялото се е озовало на посоченото място, на 1 километър от мястото на побоя”, поясни съдия Розалия Шейтанова.

Решението на магистратите не е окончателно и подлежи на обжалване и протест в 7-дневен срок и поради тази причина все още не е определена дата за следващото заседание.

Поради факта, че Стойко Чепенлиев все още е непълнолетен, след редукцията на наказанието, го грози лишаване от свобода от 5 до 15 години. От момента на залавянето му до момента, той е с мярка за неотклонение „задържане под стража”.

Убитият край Скутаре е пастир, извършителят още не е заловенТялото на мъжа е открито край ЖП - линиите