Пловдивският апелативен съд потвърди решението на Пазарджишкия окръжен съд и остави в сила определената мярка за неотклонение „парична гаранция” в размер на 3000 лв. за 18-годишния Васил Е. от село Добровница, който на 21 май блъсна при маневра на заден ход 92-годишна жена, която в последствие почина.

Единадесетокласникът от местната Професионална гимназия по химични и хранителни технологии бе седнал зад волана на БМВ без да притежава шофьорска книжка и заради трагедията първоначално бе задържан в ареста. След инцидента, тийнейджърът е тестван за употреба на алкохол и наркотични вещества, като пробите му са отрицателни.

От прокуратурата протестираха наложена мярка за неотклонение „парична гаранция” от първоинстанциоония съд, тъй като младежът имал стари прегрешения - управлявал в нетрезво състояние и му е било отнето свидетелството за правоуправление. Въпреки това от държавното обвинение са на мнение, че мястото на един ученик не е в ареста, а в училище и това трябва да е приоритет при вземането на решение.

Пуснаха под парична гаранция 18-годишния шофьор, прегазил възрастна жена в ПазарджишкоЕдинадесетокласникът няма и книжка

Според защитата му, се касае за нелеп инцидент. От учебното заведение са представили отлична характеристика за момчето, както и писмо с положителни думи от кмета на селото и подписка, че Васил се ползвал с добро име в Добровница. Според адвоката на младежа той не е напуснал местопроизшествието, оказал е съдействие на полицаите и е закарал жената в болница. Освен това, той е направил самопризнание, което е достатъчно доказателство, че той отчита вината си.

В решението на апелативните магистрати се казва, че поведението на Васил непосредствено след настъпилото ПТП сочи на съзнателно предприети действия за поета лична отговорност, а след привличането му като обвиняем -  за съдействие относно разкриване на обективната истина като е дал обяснения за механизма на настъпване на ПТП и собственото си участие в него. Това, наред с несъмнено младежката му възраст - 18 годишен, необремененото му съдебно минало и качеството му на учащ не позволява да се направи извод за опасност от извършване на престъпление с интензитет, който да не може да бъде преодолян и с определената от първостепенния съд мярка за неотклонение „гаранция“ в размер на 3 000 лева.

Определението е окончателно и паричната гаранция следва да бъде внесена в 7-дневен срок.

18-годишният шофьор, прегазил възрастна жена в Пазарджишко, хващан и друг път в нарушениеВ деня на трагедията той е бил видян да форсира автомобила си в селото

18-годишен уби пешеходка в ПазарджишкоШофьорът бил и без книжка