Булевард  „Копривщица“ всяка вечер се превръща в скоростна писта за шофьори, които обичат да си организират състезания помежду си, за да съревновават своите возила. Именно там  пловдивски шофьор на Мерцедес не отървал глоба, след като си е  спретнал състезание с друг участник в движението, управляващ БМВ.

Въпреки, че любителите  на високите скорости са се опитали да обяснят, че просто са изпреварвали един след друг, единият от тях, който е бил системен нарушител, е глобен с 3000 лева. Той е  лишен и от книжката си в срок от една година. Случката е от 2023 година, а  Районен съд – Пловдив е потвърдил санкцията на шофьора.  Нарушителят обаче, не е бил съгласен с нея и е обжалвал наказанието, като в мотивите му се казва, че нарушението не е било извършено.

Според съдебния акт на 31 май 2023година в 4:13 часа сутринта на бул. „Копривщица“ в Смирненски , глобеният шофьор, управлява лек автомобил Мерцедес , който бил  чужда собственост. Той взел участие  в нерегламентирано състезание с друг  участник в движението, който управлявал БМВ.

В хода на делото е бил разпитан и  актосъставителят , като в показанията му , се казва, че реално двамата шофьори са се състезавали.  „ Погледнахме и видяхме, че идват и два автомобила, които се състезаваха. Има пешеходна пътека там  и може да стане голяма беля“, добавя пред магистратите полицаят.

След състезанието двамата участници са били спрени принудително за полицейска проверка. „Спряхме ги след състезанието, а преди  това ги гонихме, тръгнахме след тях с буркана, сирените включихме“, разказва още служителят на МВР.  Според  съдебния акт единият от участниците си е признал пред полицейските служители, че са се състезавали . В показанията си актосъставителят  потвърждават изцяло фактическата обстановка посочена в съставения АУАН и последвалото го наказателно постановление.

В разказа на другия участник в нерегламентираното състезание, който е управлявал автомобила- БМВ се сочи, че на въпросната дата Мерцедеса на жалбоподателя го бил изпреварил, после шофьора на БМВ-то него. Той добавя, че не са се състезавали.

Съдът е приел, че е нелогично двамата да са извършвали изпреварване един на друг няколко пъти със скорост над ограничението, а в същото време това само по себе си да не е състезание. Магистратите са приели, че изпреварването многократно с висока скорост представлява именно състезание.  Така според съдебения състав обществената опасност е завишена, защото видно  от справка по делото се установява, че на нарушителят с Мерцедеса са налагани и други санкции за същото по вид нарушение,а именно за извършване на състезание.

С оглед на това Районният съд в Пловдив е потвърдил глобата от 3000 лева. Решението не е окончателно и може да се обжалва пред Пловдивския административен съд.

Снимката е илюстративна!