Пловдивчанин отнесе глоба, след като се отнесе грубо и неуважително към служителка на реда. Мъжът бил засечен от униформени, докато си свивал цигара в Цар Симеоновата градина, до фонтана с мечката. Около 18:30 часа на 3 октомври двамата служители на реда - мъж и жена, решили да го проверят, тъй като им се сторил съмнителен. Той обаче се обърнал с насмешка към дамата и отправил коментар по неин адрес. Двамата сигнализирали на колегите си. Междувременно обаче пловдивчанинът хвърлил цигарата и тръгнал да бяга.

Полицаят обаче го хванал за рамото и му сложил белезници. Следващите 24 часа прекарал в полицейския арест. Сдобил се и с акт по Указа за борба с дребното хулиганство. Първоначално определената санкция била задържане в полицейския арест за 15 денонощия.

На следващия ден той бил отведен в съда, за да бъде потвърден размерът на наказанието му. Мъжът се признал за виновен, но така и не повторил думите, изречени по адрес на униформената. Признал единствено, че ѝ "казал нещо на въпреки". Доказателствата по делото обаче сочели, че той в действителност е изрекъл обида. В мотивите на съда е записано, че репликата била синоним на "клоун, шут", макар да не се цитира изреченото от него. Съдебният състав обаче счел, че не става дума за нецензурна реч, както е записано в акта. 

"Употребата ѝ по адрес на полицейски служител извършващ проверка спрямо лицето, представлява такава непристойна проява, изразяваща се в оскърбително отношение към орган на власт", е записано в решението на магистратите. От друга страна, мъжът напълно признал вината си, съдействал за установяване на обективната истина и изразил съжаление за стореното. 

В крайна сметка, те преценили, че в действителност се касае за дребно хулиганство, но не и за извършено престъпление. Обществената опасност била ниска, поради което и определеното първоначално наказание не било подходящо. Съдът преценил, че, за да бъде нарушителят превъзпитан, е достатъчно да му бъде наложена глоба. Имайки предвид, че мъжът не е трудово ангажиран, тя следвало да бъде ориентирана към минимума.

Така пловдивчанинът се разминал със парична санкция в размер 100 лв. Според магистратите от Районен съд тя ще бъде достатъчна, за да се постигне ефектът на наказанието, а именно нарушителят да се въздържа от непристойни действия и думи завбъдеще, при това - без причина, особено по адрес на орган на реда.