Отмениха 18-годишния затвор на отцеубиеца от Неделево, делото започва отначало

На втора инстанция магистратите са преценили, че първоинстанционния съд е предубеден

24.02.2024 21:30 4803 0
Отмениха 18-годишния затвор на отцеубиеца от Неделево, делото започва отначало

Пловдивският апелативен съд е отменил 18-годишната присъда на Стоил Терзиев, който през месец март 2022 г. уби баща си, след скандал в село Неделево.

През октомври миналата година, 41-годишният Стоил получи присъда по повдигнато обвинение за тежко умишлено престъпление – убийство на родител по особено мъчителен за жертвата начин и с особена жестокост, извършено в условията на опасен рецидив. До онзи момент той е бил осъждан 6 пъти от 2000 година насам за различни престъпления, включително за притежание на наркотици. Последната му присъда е от 2018 година и е лежал в затвора до 2019 г.

Делото в Окръжен съд – Пловдив протече като съкратено съдебно следствие, след като Стоил Терзиев и адвокатът му Стефан Левашки дадоха съгласие да не се разпитват някои от свидетелите, а да се ползват показанията им от досъдебното производство. Първоинстанционният съд призна Терзиев за виновен, че умишлено е умъртвил 64-годишния си баща Антон Терзиев на 17 март 2022.

В последствие отцеубиецът обжалва присъдата си пред втора инстанция, като в края на януари тази година поиска от въззивния съд наказанието му да бъде намалено.

Мъжът, убил баща си край Пловдив заради скъсано яке, не иска да лежи 18 години в затвораРецидивистът Стоил Терзиев обжалва наказанието получено от Окръжен съд - Пловдив

В решението на Апелативния съд се казва, че делото трябва да бъде върнато за ново разглеждане от друг състав на първоинстанционния съд, заради предубеденост на съдията и един от съдебните заседатели. В мотивите на апелативните магистрати е посочено, че след като делото е било връщане още в началото на процеса за поправка на обвинителния акт, съдът е указал на прокурора как трябва да бъде повдигнато обвинението, за да може същото да доведе до осъждане на обвиняемия за по – тежко наказуемо престъпление.

Така съдът е надскочил правомощията си, с които разполага в тази фаза на съдебното производство, като е навлязъл по същество на делото, коментира доказателствата и относимостта им към съставомерността на деянието.

Делото вече е насрочено за ново разглеждане на първа инстанция, като разпоредителното заседание ще се проведе в понеделник следобед в Окръжен съд – Пловдив.

Съдът поиска по-тежко обвинение за отцеубиеца от Неделево, делото не стартираМотивът на магистратите е, че убийството е извършено в условията на опасен рецидив

Хронология на престъплението:

Бащата и синът, живеели в къща в пловдивското село Неделево, като между двамата често възниквали спорове след употреба на алкохол. Скандалите понякога прераствали във физическа саморазправа, но без да се стига до наранявания.

На 16 март 2022 г. двамата отново седнали в къщата да пиян и по-късно вечерта бащата легнал да спи. Синът останал на масата, а родителят се събудил в ранните часове на 17 март 2022 г.  и казал, че ще излезе навън.  Стоил Терзиев го предупредил да не ходи никъде. Антон му отвърнал, че ще прави, каквото поиска. Тогава синът се ядосал и блъснал баща си, при което той загубил равновесие, хванал се за якето на Стоил и скъсал единия джоб. Това ядосало Стоил и той започнал да Налага Антон, като боят се прехвърлил в двора на къщата.

Синът съборил баща си, качил се е върху него и го е заклещил, след продължил да го удря. При огледа на къщата е открита обърната метална маса в двора, а на единия й крак са намерени кръв и коса от главата на бащата. 

След подаден сигнал на тел. 112. на място пристигнали медицински и полицейски екипи. Въпреки оказаната лекарска помощ, на 18 март 2022 г. 64-годишният Антон Терзиев починал от нараняванията си.

Мъжът, убил баща си край Пловдив заради скъсано яке, ще лежи в затвора 18 годиниМайката на обвиняемия спомена в разпита си пред съда, че и двамата употребявали много алкохол

След като син уби баща си в Пловдивско село: Майката не взе страна в съда

Съдът поиска по-тежко обвинение за отцеубиеца от Неделево, делото не стартира

Отцеубиецът от Неделево влезе в психиатрията - имал шизофренични симптоми

Скъсано яке и много алкохол в основата на отцеубийството в Пловдивско

Стоил, който преби баща си до смърт в Пловдивско, отново обвини медици за случилото се

Стоил, който преби до смърт баща си, остава в ареста, адвокат опита да прехвърли вината на лекарите

 
 
Изпрати новина