Димитрия Терзиева, която е майка на 41-годишния Стоил Терзиев, убил баща си след скандал, се съгласи да свидетелства срещу сина син днес. „Желая да дам показания срещу сина ми защото там бяхме само аз и те двамата”, каза жената. В предходно заседание тя обаче отказа  да се конституира като частен обвинител срещу обвиняемия, по делото. Още в разпоредителното заседание вдовицата отказа да предяви иск срещу Стоил. 

Припомняме, че делото протече като съкратено съдебно следствие, след като обвиняемият и адвокатът му Стефан Левашки дадоха съгласие да не се разпитват някои от свидетелите, а да се ползват показанията им от досъдебното производство. Част от вещите лица също  не бяха изслушвани в съдебната зала.

Срещу Стоил е повдигнато обвинение за тежко умишлено престъпление – убийство на родител по особено мъчителен за жертвата начин и с особена жестокост, извършено в условията на опасен рецидив. Стоил до момента е осъждан 6 пъти от 2000 година насам за различни престъпления, включително за притежание на наркотици. Последната му присъда е през 2018 година и е лежал в затвора до 2019.

Според обвинителния акт Стоил Терзиев умишлено е умъртвил 64-годишния си баща Антон Терзиев на 17 март 2022. Последният почина в болница на следващия ден. В продължение на 5 минути синът е нанасял удари с ръце и крака по тялото на жертвата си. Майката се е опитвала да го спре, но той продължавал.

Днес бе последното заседание, а в залата се явиха всички призовани свидетели. Първи за разпит застана лекар към неврологично отделение, който е бил сред медиците, опитали да  спасят починалия Антон Терзиев.

Отцеубиецът от Неделево влезе в психиатрията - имал шизофренични симптомиСлед солидно количесто алкохол и скандал за скъсано яке Стоил Терзиев преби до смърт баща си

Втора пред съда свидетелства майката на подсъдимия- Димитрия, която заяви, че тримата са живели заедно, а обвиняемият Стоил не е работил.

Семейството ни имаше нормални отношения, но и двамата много пиеха алкохол, особено мъжът ми. Вечер си купуваха една бутилка и си я разделяха, а Антон беше болен и имаше проблеми с белия дроб и сърцето. В деня на инцидента мъжът ми беше на работа, след това се прибра към 15:00 часа. Пак излезе , а когато се прибра беше пил и в нас седнаха със сина ми да пият отново. По някое време мъжът ми се оттегли и легна да спи. Събуди се към 23:00 часа, а синът ми бе изпил почти бутилката с алкохол," така започна разказът си майката., 

Жената разказа още, че съпругът й Антон е пожелал да излезе вън, но не е обяснил къде. Синът му Стоил, пиян му е заявил, че няма да излиза, а починалият отвърнал, че ще прави каквото си пожелае. Майката на Стоил разказа, че тази реплика агресирала детето й и застанал срещу баща си, като го бутнал. Макар и леко, мъжът залитнал и се хванал за якето на обвиняемия. При падането обаче, дрехата се скъсала, а по думите на Димитрия това ядосало още повече синът й и така ударил загиналия.

Те започнаха да се бият, аз се опитах да ги разтърва, но не успях и видях , че нещата стават сериозни. Синът ми го удряше с ръце в гърдите. Изплаших се и излязох навън и отидох до съседката,  защото телефонът ми остана вътре. Тя извика линейка, а аз се запътих към центъра, за да я посрещна. Върнах се до нас, мъжът ми беше седнал и едвам дишаше, а Стоил бе прав. След това дойде полиция. Имаше кръв и двамата бяха като неадекватни. Инцидентът стана на 16-ти срещу 17-ти, а той на 18-ти почина.

По разказ на Димитрия тя е била в болничната стая, когато Антон Терзиев е спрял да диша. Тя бързо е извикала лекарско лице, което е именно първият свидетел разпитан в заседанието. Около половин час той се е опитвал да съживи починалия Терзиев, но без успех.

Аз специално не съм виждала синът ми преди да изпада в такива състояния, но когато пиеше алкохол го усещах че изключваше, сякаш нещо му ставаше”, завърши майката на подсъдимия Димитрия Терзиева.

Държавното обвинение обаче изяви желание да бъде прочетен и разпита на жената в хода на досъдебното производство. Прокурорът установи, че има противоречия в думите й защото в свидетелствата пред разследващите,  тя е казала, че ударите от страна на сина й са били по цялото тяло на жертвата , като подсъдимият е бил седнал върху баща си и е започнал да го удря.  Антон не отвръщал на ударите и е викал на сина си „спри, спри”, пише още в разпита. Тя е упоменала, че от години между тях  е имало скандали и Стоил е пребивал баща си.

След изслушаните експертизи и свидетели съдийският състав определи да наложи наказание от 18 години затвор, който да бъде изтърпян при строг режим. 

Присъдата подлежи на протест и обжалване в 15-дневен срок пред Апелативен съд – Пловдив.

Съдът поиска по-тежко обвинение за отцеубиеца от Неделево, делото не стартираМотивът на магистратите е, че убийството е извършено в условията на опасен рецидив

Как и кога е станало престъплението? 

Терзиев е съборил баща си, качил се е върху него и го е заклещил, след което е започнал да го удря. При огледа на къщата е открита обърната метална маса в двора, а на единия й крак са намерени кръв и коса от главата на бащата. 

Бащата и сина, живеели в къща в пловдивското село, като между двамата възниквали спорове след употреба на алкохол. Скандалите понякога прераствали във физическа саморазправа, но без да се стига до наранявания.

На 16 март 2022 г. двамата отново седнали в къщата да се почерпят с алкохол и по-късно вечерта бащата легнал да спи. Синът останал на масата, а бащата се събудил в ранните часове на 17 март 2022 г.  и казал, че ще излезе навън.  Стоян Терзийски го предупредил да не ходи никъде. Баща му отвърнал, че ще прави, каквото поиска. Тогава синът му се ядосал и го блъснал, при което Антон загубил равновесие, хванал се за якето на сина си и скъсал единия джоб. Поради тази причина обвиняемият  започнал да му нанася удари по цялото тяло, което се случило в дома и на двора на къщата.

След подаден сигнал на тел. 112.  На място пристигнали медицински и полицейски екипи. Въпреки оказаната лекарска помощ, на 18 март 2022 г. 64-годишният Антон Терзиев починал от нараняванията си. По време на разглеждането на мярката за неотклонение защитата на обвиняемия многократно изтъкна като причина за смъртта на Антон лекарска грешка, но за момента подобна теза не е приета.