Пловдивският апелативен съд остави в ареста 40-годишния Стоил Терзиев, като потвърди определението на окръжния съд, с което спрямо него е взета постоянна мярка за неотклонение задържане под стража.

Припомняме, че Терзиев е обвинен, че умишлено е умъртвил 64-годишният си баща Антон Терзиев на 17 март 2022 в  пловдивското село Неделево. За товапрестъпление законът предвижда затвор от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.

Апелативните магистрати приеха, че към настоящия момент е налице обосновано подозрение за това, че Стоил е извършил престъплението. Този извод е направен въз основа показанията на майката на обвиняемия, която е пряк очевидец на инцидента и нейна съседка.

Съдът прие, че към настоящия момент е неоснователна тезата на защитата, че причина за смъртта на пострадалия е свързана с проведените медицински манипулации в болницата. По делото е установено, че в резултат на нанесения побой, на Антон са били причинени множество тежки увреждания по тялото, включително и контузия на мозъка и нараняване, проникващо в черепната кухина.

Има опасност обвиняемият да извърши престъпление при друга по-лека мярка за неотклонение. До момента Терзиев е осъждан 6 пъти от 2000 година насам за разнородни престъпления, включително за притежание на наркотици. Последно е осъден през 2018 година и е държан в затвора до 2019. Не е трудово ангажиран и няма източници на доходи.

Определението на Пловдивския апелативен съд е окончателно и не подлежи на обжалване или протест.

Припомняме, че според разказа на прокурора пред Окръжен съд - Пловдив става дума за  „умишлено причинена смърт на родител. Механизмът, продължителността и интензитетът, с които е извършвал насилствените действия говорят за особена жестокост". 

В продължение на 5 минути синът е нанасял удари с ръце и крака. Майката се мъчила да го спре, но той продължавал. Установени са наранявания по цялото тяло. Терзиев е съборил баща си, качил се е върху него и го е заклещил, след което е започнал да го удря. При огледа на къщата е открита обърната метална маса в двора, а на единия и крак са намерени кръв и коса от главата на бащата.

Каква е защитната теза на адвокат Йорданка Ловчева, представляваща защитата на Стоил, вижте тук:

Стоил, който преби до смърт баща си, остава в ареста, адвокат опита да прехвърли вината на лекаритеТерзиев е осъждан 6 пъти за различни престъпления