Пловдивски полицай се сдоби с обвинение за участие в група за незаконна преработка и разпространение на тютюн. Той и още 9 души официално са обвинени за участие в организирана престъпна група, занимаваща се с преработка и разпространение в страната на тонове нарязан тютюн, без надлежно разрешително и без плащане на дължим акциз.

Униформеният е работел в Дирекция „Жандармерия“ на ГДНП (с месторабота в Пловдив).

Сформирането на престъпното сдружение започнало през януари 2017 г. и продължило няколко месеца, предвид бъдещата мащабна дейност. Замислената от организатора на групата схема предвиждала създаването на три бази за преработка на тютюн в село Черна вода, Русенско, в Сливен и в  Симитли. Там, в наети складови помещения, разположени в околностите на населените места, участници в групата доставяли с камион и лични автомобили изкупен от производители тютюн на бали в количестваq достигащи 1000-1500 кг. Листната маса била нарязвана, ароматизирана и опакована в найлонови пакети с етикети на популярни марки – „Вирджиния“, „Марлборо“, „Давидофф“, „Карелия“ и др. Дилъри на групата доставяли готовата продукция на крайни клиенти най-често с лични автомобили.

Първоначалното финансиране на дейността, в т.ч. оборудването на производствените бази, осигурил организаторът на групата. По негово разпореждане всички плащания за покупка на суровина минавали през лицензирана фирма за разплащания. По този начин била акумулирана и печалбата от незаконната дейност – събраните суми били превеждани на близки на организатора, който от своя страна разпределял „възнагражденията“ на участниците, съобразно техния принос.

Всеки от членовете бил със строго определени функции и място в йерархията. Непосредствено след организатора на дейността стояли тримата отговорници на базите. Следвали куриери, резачи, овкусители, опаковчици, разпространители на готовия тютюн.

Работата била организирана съобразно търсенето от клиенти. Дилърите изпращали заявки на съответния отговорник на база, въз основа на което бил организиран поредния цикъл на преработка и пакетиране.

Ценен доставчик на тютюн на редовните клиенти се оказал привлечен в групата служител в Дирекция „Жандармерия“ на ГДНП (с месторабота в Пловдив). В качеството си на полицай той избягвал щателни проверки на личния си автомобил от колеги от Пътна полиция. Най-често получавал готовия за продажба тютюн докато е на смяна. Прибирал пакетите в паркирания си пред службата личен автомобил и след приключване на работа ги разкарвал към крайни клиенти.

При неутрализиране на групата на 11 юни 2019 г. полицейският служител не е задържан. Въпреки заплахата да бъде разкрит, той продължава доставки до 15 юни 2019 г., когато е задържан на магистрала „Тракия“ с претъпкан с бали тютюн автомобил.

По време на задържането му бил цивилен. В колата му е открит над половин тон тютюн за пушене в 30 чувала. Разследването е установило, че жандармеристът дори оставял колата с тютюна на паркинга пред службата докато е на работа.

Арестуваният жандармерист печелел по 300-400 лв. на курс, а той превозвал нелегален тютюн всяка седмица и получавал по 2 лв. на килограм. Преди и след дежурство използвал почивката си, за да участва в нелегалната търговия. Обичайно служителят на МВР превозвал нелегалния тютюн до селища в Южна България, тъй като тези дестинации му били по-близки и удобни. При претърсване на дома му са открити незаконни боеприпаси.

При задържането на участниците в групата в две от производствените бази е намерен и иззет тютюн без бандерол, за който дължимият акциз надхвърля 81 000 лв.

Предстои Специализираният наказателен съд да насрочи разпоредително заседание по делото.