Свидетелка по делото срещу Димчо Темелков ще бъде принудително доведена в съда. Харитева депозирала молби за последните заседания, в които обяснила състоянието ѝ не позволява да се яви в залата. Това обаче не се потвърждава от медицинските документи, които е приложила, стана ясно днес, по време на делото.

Припомняме, че бившият шеф на РУ-Асеновград и бивш зам.-кмет на града е обвинен в това, че прикривал криминални деяния, фалшифицирал е действителния брой сигнали за извършени престъпления. Заедно с него обвиняеми са и шофьорът на товарен камион в „КМД“ ЕООД-Пловдив Ангел Чинчев за това, че е откраднал от дружеството 21 литра гориво, както и униформеният Иван Бойчев. Според обвинението Темелков наредил да бъдат освободени петима престъпници, приел почерпка за освобождаването на друг задържан, превишавал правата си, за да израсне в кариерата и съставял неверни докладни записки.

В рамките на предходните заседания бяха разпитани множество свидетели, във връзка с различни случаи и сигнали, постъпили в районното управление през години. Сред тях бяха кражба на орехи по пътя Асеновград - Момино, разправия в садовското село Селци, кражба на мотор, за който собственикът на возилото Йордан заяви, че е бил посъветван от полицаите да не подава жалба, освобождаването от ареста на Нури, спипан да шофира без книжа и други. Делото протича по реда на съкратеното съдебно следствие, като броят на лицата, които ще бъдат призовани в залата, първоначално бе сведен от над 110 до 35.

Тази сутрин разпитите трябваше да продължат с поредната порция свидетели. В съда обаче се яви само един свидетел - 87-годишният дядо Христо от село Милево. По делото има данни, че през 2015 година от възрастния човек са били откраднати 100 кг. кайма. Разпитът обаче приключи за минути. Христо си спомни случая, но пък бе категоричен, че не е сигнализирал за него и "не се е оплакал на никого". 

Други двама свидетели, които трябваше да се явят днес, ще бъдат обявени за издирване. Въпреки неколкократните опити да бъдат открити, те не са получили призовките си. По делото обаче са постъпили данни за това, че постоянно влизат и излизат от страната. За да осигурят присъствието им, магистратите ги обявиха за издирване в качеството им на свидетели в съдебния процес.

Така вероятността разпитите да приключат със следващото заседание по делото става все по-малка. Тримата подсъдими са заявили, че ще дадат обяснения, след като те приключат.