7 кражби, 1 грабеж, противозаконно отнемане на автомобил и палеж. Така изглежда криминалното досие на новия таксиметров "бос" под тепетата - 48-годишния Георги Кръстев. Както TrafficNews вече писа, след мащабната акция, която  Икономическа полиция и прокуратурата проведоха в края на март в таксиметровите компании в Пловдив, на пазара се е появил нов играч. Това е  „Легия транс“, очевидно наследник на фирма "Легия груп", регистрирана на ул. „Даме Груев“ 20 в Кючук Париж.  Собственик на фирмата е  Георги Кръстев, чиито адрес е в ромската махала на град Баня, Карловско. Капиталът на „Легия транс“ ЕООД е 2 лева, като тя е създадена през февруари тази година. Само преди месец разследване на TrafficNews показа, че петте фирми , които държат около 70% от такситата в града,  са собственост на лица с криминални досиета.

Всички 85 коли в „Легия транс“ са прехвърлени от „Бали груп“. Преди акцията последната фирма, която е регистрирана в карловското село Дъбене,  имаше 235 коли, а няколко дни по-късно колите вече бяха 132. В новия отчетен период от Община Пловдив „Бали груп“ продължава да бъде с толкова автомобили. „Легия груп“ пък възвръща нивата си от преди акцията – на 144 коли, след като през април автомобилите в Пловдив бяха 84.

Свързващото звено между всички тези дружества е криминално проявения Стефан Балимезов. Той е "наследникът" на бизнеса на таксиметровия бос Йордан Йорданов, който излежава присъда в затвора. Автомобилите, които са се водили на фирмите на Йорданов - "Вивант" и "Желон" , впоследствие на прехвърлени на  "Бали груп" и "Легия груп". Бившата съпруга на Йорданов и Балимезов са организирали прехвърлянето на колите, докато той е зад решетките. Балимеза бе арестуван при полицейската операция, но след краткотраен престой зад решетките, бе освободен под гаранция. Той е стар познайник на полицията. Първите си престъпления – дребни кражби той извършва още докато е малолетен, а след това „израства” в кариерата  и в досието му фигурира закана за убийство, приготовление за грабеж, шофиране под въздействие на наркотици, побои, нанасяне на телесни повреди.

Както "Легия транс", така и "Бали груп" и "Легия груп" също  са собственост на хора от криминалния контингент. 

„Бали груп”   се води на името на Георги Тингаров, който в момента излежава присъда в Австрия. Неговото досие включва разполага   кражби, телесна повреда,  бракониерство и хулиганство.

Фирма „Легия груп”  е собственост на 40-годишния Янко Радев. Дружеството е регистрирано на 31 март 2017 г. на името на  Стефан Балимезов с прякор Яйцето, а месец по-късно той я прехвърля на Радев.  В криминалното досието на новия управител има прояви като кражби, грабежи, притежаване на наркотици и пр.  

Само месец след акцията, пре която бяха проверени всички таксиметрови превозвачи в града, а Окръжна прокуратура изнесе шокиращи данни за притежателите  на фирмите и отчетените обороти, май обаче започва с рекорден ръст на такситата в Пловдив. Автомобилите под тепетата вече са с 350 повече отколкото преди голямата акция  - 1622. Приходите от таксиметрова дейност в хазната обаче продължават да са символични. 

Петима с криминални досиета държат 70 % от такситата в ПловдивКолите всяка година се прехвърлят на нова фирма бушон