Норкодилър беше задържан навръх Нова година в момент, в който продава наркотици на клиент. 

Срещу него беше подигнато обвинение за задържане с цел разпространение на близо два килограма марихуана. Окръжният съд в Пловдив му определи мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 8 000 лева. Тъй като нямал толкова пари, мъжът обжалва.

Апелативен съд – Пловдив уважи като основателен протеста на прокуратурата и промени мярката за неотклонение на дилъра от „парична гаранция“ в „задържане под стража“, като отхвърли жалбата му за намаляване на гаранцията.

Пловдивският апелативен съд прецени, че той е обвинен в тежко престъпление по смисъла на закона и се наказва с лишаване от свобода от 2 до 8 години и глоба от 5 000 до 20 000 лева. Като взе предвид обстоятелствата около престъплението въззивният съд също като окръжния, намира, че при по-лека мярка за неотклонение съществува реална опасност обвиняемият да извърши престъпление.

Той е с чисто съдебно минало, но наскоро е осъден за ПТП като наказателната отговорност е заменена с административно наказание глоба. Според съда съществува и реална опасност от укриване с оглед на факта, че мъжът не пребивава на постоянния си адрес, а живее на квартира в друго населено място.

Делото се разгледа в отсъствието на обвиняемия, който е постъпил в болница и е изразил писмено отказа си да присъства в залата, като се представлява само от адвоката си. Съдът счита, че здравословното състояние на наркодилъра не е пречка спрямо него да се вземе мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Определението на Апелативния съд е окончателно.